Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Za šest godina bez dozvole ostalo 5.900 vozača

post-title


Više od 5.900 vozača širom Srbije od 2012. godine prošlo je seminar za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola. Većina njih, 98 odsto, bili su muškarci, najveći broj polaznika, njih 53 odsto, ima završenu srednju školu. Interesantno je to da je među ovim nesavesnim vozačima kojima je oduzeta vozačka dozvola bilo i osam doktora nauka.

foto: Z. Ilić / RAS Srbija

Donošenjem Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima iz 2009. godine, prvi put se u Srbiji uvodi oduzimanje vozačke dozvole za one vozače koji ne upravljaju vozilom na savestan i propisan način, a Agenciji za bezbednost saobraćaja poveravaju se poslovi organizovanja seminara i ispita unapređenja znanja za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola, a koji su uslov za povraćaj oduzete vozačke dozvole.

Prvi seminar za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola, Agencija za bezbednost saobraćaja je organizovala u junu 2012. godine u Beogradu. Od tada pa do kraja 2018. godine u 21 gradu u Srbiji organizovano je 499 seminara. Jubilarni, 500. seminar za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola održaće se u Kruševcu od 10. do 27. decembra 2018. godine.

Inače, vozači koji su zbog nesavesne i bahate vožnje sakupili 18 kaznenih poena, pa im je oduzeta vozačka dozvola, po Zakonu o bezbednosti saobraćaja moraju da pohađaju seminar sa 40 časova i da nakon toga, polažu ispit. Takođe, oni su dužni da izmire sve novčane kazne za prekršaje i da izdrže sve kazne zatvora ukoliko su bile izrečene, kao i da je nakon toga protekne 90 dana. Tek kada prilože dokaze o ispunjenosti uslova, uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom i uplate po 25.000 dinara za obuku, polaznici mogu da prisustvuju seminaru.

Na seminaru se razjašnjava zbog čega su ostali bez dozvole, i to traje 9 časova, zatim se 15 časova posvećuje pravilima saobraćaja, dok se preostalih 16 časova obraća pažnja na rizične situacije koje treba da izbegavaju vozači, kako ne bi opet ostali bez dozvole. A koliko bodova košta najrazličitija bahatost, možete pročitati u posebnoj vesti. Kada se časovi odslušaju, polaznici se mogu prijaviti za polaganje ispita i ako imaju više od 75 odsto tačnih odgovora, položiće ispit i nakon toga dobiti uverenje da su zadovoljili na proveri znanja o bezbednosti saobraćaja. To uverenje služi da se kod MUP-a može uzeti nova dozvola, s tim što tada vozač ima manji kredit za prekršaje - maksimalno 15 kaznenih poena, a cena povratka dozvole sa seminarom i pratećim troškovima iznosi oko 40.000 dinara, u šta nije uračunato plaćanje kazne za prekršaje. Oni koji se ne odluče za seminar, već pokušaju da voze bez dozvole, kažnjavaju se sa 120.000 dinara, zatvora od 15 dana i zabranom ponovnog polaganja ispita u roku od osam meseci. Vozači kojima je oduzeta vozačka dozvola zbog kaznenih bodova ili određena zabrana upravljanja vozilom u najboljem slučaju za volan mogu ponovo posle četiri meseca.

Tokom ovih sedam godina, koliko zakon važi, bilo je i slučajeva da su pojedini nesavesni vozači dobili potvrde da su odslušali seminar, a uopšte nisu bili prisutni, o čemu je "Blic" pisao. Zajedničko za većinu ovih vozača jeste da su to uglavnom prekršaji vožnja pod dejstvom alkohola i veliko prekoračenje brzine.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar