Dmitar Gaburović (81) iz Cerove kod Arilja, verovatno najstariji pronalazač na našim prostorima, prijavio je Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije kao svoj izum ručna kolica za branje malina i kupina.

Dmitar Gaburović sa svojim izumom, foto: G. Otašević

Evo kako je to ostareli seljak iz stare Srbije opisao: „Kolica su namenjena za izmenu, pridržavanje i transport ambalaže u voćnjaku, tokom branja plodova ovih biljaka, sa ciljem da se izbegne odlaganje gajbi na zemlju i omogući branje sa obe ruke.

Po konstrukciji, to su ručna kolica sa jednim točkom i nosačima za smeštaj tereta prilagođena ambalaži za branje. Kolica se opremaju klinovima na dnu nogara, radi boljeg zadržavanja na nagnutom terenu. Opremljena su nosačem sklopljivog suncobrana, sa mogućnošću podešavanja nagiba, radi zaštite radnika i ubranih plodova od jakog sunca i kiše. Kolica su, takođe, opremljena korpom za smeštanje boca sa pijaćom vodom za radnike.

– Konstruisao sam, napravio i patentirao kolica sa suncobranom i verujem da će svakome, ko ih bude koristio, olakšati branje. Mogu se upotrebiti čak i na strmim terenima do 35 stepeni i njima se postiže lakše branje u svim vremenskim uslovima, brže odlaganje gajbi koje se ne ređaju na raskvašenu zemlju već odmah odvoze u transport. Ovim je učinak u branju povećan 30 odsto – saopštio je Dmitar Gaburović za „Politiku”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here