Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Deo prosvetara skratio časove

post-title


U zavisnosti od toga da li profesori štrajkuju ili ne, časovi u školama traju trideset ili četrdeset pet minuta. Prema podacima Ministarstva prosvete, u 31 odsto škola u Srbiji je bar deo nastavnika stupio u zakonski štrajk.

Sva četiri reprezentativna sindikata prosvete ispred Vlade Srbije organizovala su jednočasovni protest. Oni traže nastavak pregovora o platnim grupama i razredima, povećanje zarada za 14,67 odsto i početak pregovora o posebnom kolektivnom ugovoru koji ističe u martu sledeće godine.

Od 29 škola u Čačku, 24 je skratilo časove. U pet je zvonilo redovno, ali su članovi sindikata iskazali nezadovoljstvo. Jedanaest škola iz Gornjeg Milanovca i deset škola u Ivanjici su danas u štrajku.

U Rasinskom okrugu su 33 osnovne i srednje škole skratile časove.

„Naša deca su bezbedna danas, a nadamo se da ubuduće neće biti štrajkova”, rekao je posle obilaska škola Zoran Asković, načelnik Školske uprave Kruševca.

Na području školske uprave Kraljevo, od 43 škole, u 37 su nastavnici držali časove 30 minuta. Nezadovljni su jer se, kako kažu, dogovor o platnim razredima koji su prihvatili a nije bio idealan za njih, ne poštuje.

„Ti platni razredi trebalo je da budu primenjeni od početka 2019. godine i onda su naprasno odloženi za 2020. godinu. Tako da mi gajimo osnovano sumnju da će se i tada odložiti primena platnih razreda”, kaže Aleksandra Kostić, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Primenom zakona o platnim razredima prosvetnim radnicima bi plate bile veće za 14,6 odsto. Toliko neće, ali će biti veće za devet odsto koliko i svima drugima odgovara resorni ministar.

„Nije niko od nas kriv što u ovom trenutku nismo mogli da isforsiramo i slomimo ruku MMF-u, Fiskalnom savetu i svima kažemo: ‘Dajte nam više para, hoće da počnemo da primenjujemo taj zakon od 1. januara 2019.’ Ja sam rekao, i bio bih najsrećniji, jer je to opet jako važna poluga u daljim reformama da počnemo da vrednujemo kvalitet”, rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete i nauke.

Članovi sindikata prosvete održali su i jednočasovni protest ispred Vlade. Traže i da što pre počnu razgovori o novom kolektivnom ugovoru i da im se isplate zaostala dugovanja.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar