Pedeset i treće zasedanje Opštinskog veća obeležilo je razmatranje nacrta i utvrđivanje predloga Odluke o budžetu opštine Gornji Milanovac za 2019. godinu. Prema rečima predsednika opštine Dejana Kovačevića 461.900.000,00 dinara opredeljeno je za izgradnju infrastrukture i to je do sada najveći iznos koji je u tu svrhu u budžetu opštine Gornji Milanovac.

– Od tog iznosa 300.000.000 dinara će biti povučeno od kreditne linije kod komercijalnih banaka. Mi smo za to dobili i saglasnost Ministarstva finansija, koja je bila neophodna da bi opština mogla da se zaduži. Napravili smo preliminaran plan ulica i ušli u izradu projektne dokumentacije.

Predsednik je najavio da će konačan spisak ulica koje su u planu da se renoviraju naredne godine biti donet na nekoj od narednih sednica Opštinskog veća. Pored izgradnje infrastrukture koja ide sa lokalnog nivoa za narednu godinu Kovačević je najavio izgradnju i drugih građevinskih objekata.

– Prvenstveno moram da napomenem Opštu bolnicu. Očekujemo da nam danas stigne odobrenje i saglasnost za raspisivanje javne nabavke. Juče nam je stigla saglasnost za raspisivanje javne nabavke za Drugu osnovnu školu. U pitanju je 204.000.000 dinara koje ćemo utrošiti u potpunu adaptaciju ove škole. U tu adaptaciju ući će i jedan potpuno renoviran prostor koji će se koristiti kao objedinjena kuhinja što za ovu školu, što za predškolsku ustanovu „Sunce“. Tu će biti centralna kuhinja za pripremu hrane za svu decu i prostiraće se na nekoliko stotina kvadratnih metara.

Kovačević je pomenuo i planove kada je u pitanju nastavak radova na vodovodu „Rudnik“, za šta je pre par dana završena sva potrebna projektna dokumentaciji.

– Imamo obećanje iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima da će u prvoj polovini naredne godine ta sredstva biti opredeljena kako bismo i taj posao završili.

Kada je reč o projektnoj dokumentaciji za pristupnu saobraćajnicu, koju radi saobraćajni institut „CIP“, kako je predsednik opštine rekao sve ide po planu i svojim tokom. Izrazio je nadu da će taj posao biti završen do polovine naredne godine, kako bi se krenulo sa radovima.

Pred većnike je danas stavljen na razmatranje i Nacrt i utvrđivanje odluke o pristupanju pribavljanja objekta Kuće prijateljstva „Jugoslavija-Norveška“ u javnu svojinu opštine Gornji Milanovac. Prvi čovek Gornjeg Milanovca rekao je da je postignut dogovor sa Srpsko-norveškim društvom, naslednikom Jugoslovensko-Norveškog društva, sa kojim će biti napravljen sporazum o preuzimanju ovog kulturnog dobra u vlasništvo opštine Gornji Milanovac.

– Mi ćemo na sebe preuzeti obaveze koje su visini od 12.000.000 dinara za isplatu potraživanja svih zaposlenih koji su tužili Jugoslovensko-norveško društvo za isplatu svih zarada i nadležnosti koje su proistekle iz radnog odnosa. Tu je polovina osnovni dug, a druga polovina su narasle kamate.

Kovačević je rekao da je taj dug nastao bez ikakvog znanja ili učešća lokalne vlasti u radu ovog Društva. Ono što ostaje po pitanju ovoga, kako je istakao, jeste utvrđivanje odgovornosti pojedinaca iz samog Društva i utvrđivanje razloga koji su doveli do ove situacije.

– Ja sam se već čuo sa kolegom, gradonačelnikom komune Vefsn, da u narednom koraku napravimo zajedničko partnerstvo nad Norveškom kućom, kako bi oni u budžetu svoje lokalne samouprave mogli da predvide sredstva za održavanje. Oni žele i dalje da ulažu u Norvešku kuću, žele da ulažu u Gornji Milanovac i ja im se na tome zahvaljujem.

Na dnevnom redu bili su i Predlozi Rešenja o davanju saglasnosti na izmene finansijskih planova za 2018. godinu u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju, predlog Rešenja o davanju saglasnosti na izmenu finansijskog plana Apoteke Gornji Milanovac, kao i Doma zdravlja Gornji Milanovac.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here