Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović bila u Lučanima na dan lokalnih izbora po njegovom nalogu a u cilju smirivanja situacije.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je Dijana Hrkalović sve vreme bila u ispostavi Policijske stanice Lučani u naselju Guča.

Ministar je naveo da su po nalogu tužioca samo dve osobe saslušane u Policijskoj stanici u Lučanima a ne dvadesetak kako su to po njegovim rečima, tvrdili predstavnici Saveza za Srbiju i dodao da nijednom od njih nije određeno zadržavanje.

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović izjavila je juče da su predstavnici Saveza za Srbiju predvođeni Boškom Obradovićem upali u policijsku stanicu u Guči, jer su hteli da se obračunaju sa policajcima i da je doživela “najbrutalnije uvrede” kada je pokušala da smiri situaciju.

Obradović je sa predstavnicima i simpatizerima Saveza za Srbiju ušao u policijsku stanicu nezadovoljan privođenjem potpredsednika Izvršnog odbora Narodne stranke Lazara Đurovića.

Hrkalović je ocenila da su oni želeli su da se obračunaju sa ljudima iz policije i tužilaštva, što predstavlja otvoreni udar na institucije države Srbije.

“Po svaku cenu su hteli da se obračunaju sa policajcima, ali i sa tužiocima koji su u tom trenutku uzimali izjavu od Đurovića u stanici. Apsolutno nisu birali sredstva kako bi sprečili da se zakon primenjuje jednako prema svima, ma ko se o njega ogrešio”, navela je ona.

Stefanović o ponuđenoj ostavci: Osetio sam deo nemoći da zaštitim svoje kolege u Lučanima

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je rekao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je spreman da ponudi ostavku posle incidenata na lokalnim izborima u Lučanima jer je osetio “jedan deo odgovornosti i nemoći” da zaštiti svoje kolege u ispostavi policijske stanice u Guči.

“Kad sam video to ponižavanje policije, a svestan sam da ne možete uvek da reagujete striktno po procedurama, tada sam to rekao predsedniku Srbije, makar kao čin podrške kolegama. Kad vidite da upadaju unutra i kad gledam ljude koji se osećaju nemoćno jer hoće da budu normalni, onda nemam pravo da ćutim”, kazao je ministar.

On je dodao da je u vezi eventualne ostavke hteo da se konsultuje sa predsednikom Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem kao čovekom koji, kako je rekao, uživa najveće poverenje građana.
Navodeći da policija uvek ima izbor u zakonskim okvirima da li da reaguje oštro ili ne, ministar je kazao da je na njegovu sreću, policija u Lučanima izabrala da reaguje “veoma blago”.

“Danas raznorazni demonstranti šetaju i blokiraju ulice po pet časova i nema problema, a ne tako davno bilo je i vodenih topova, suzavaca, metaka. Ne znam da li u poslednjih pet godina znate kako izgleda vodeni top, o suzavcu da ne pričam”, rekao je Stefanović.

EU i SAD imaju načina da privole Prištinu da poštuje sporazume

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas, povodom sednice Saveta bezbednosti UN, da niko ne može da ga ubedi da SAD i Evropska unija nemaju načina da privole Prištinu da poštuje sporazume koje je potpisala, pa čak i sopstveno zakonodavstvo.

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da je za Srbiju najvažnija borba da se očuva bezbednost Srba na Kosovu, jer su tu najugroženiji, ali da ga brine što se u delu međunarodne zajednice ne prihvataju argumenti Srbije, iako su svi argumenti na njenoj strani.

“Pa tako nije važno da se poštuje Ustav Srbije, Rezolucija 1244, Kumanovski sporazum, Briselski sporazum, SSP i Cefta sporazum, pa čak ni usmeni sporazumi koje imamo sa Kforom. Ne može niko da me ubedi da SAD i EU ne može da ih privoli da poštuju to što su potpisali, pa čak ni ono što stoji u njihovom zakonodavstvu”, rekao je Stefanović.

On je rekao da nigde nije čuo da su u Prištini dužni da poštuju makar svoj Ustav.

“Ne znam šta će biti na Savetu bezbednosti, to je bitka koja nije laka i imaćemo mnogo protivnika, ali to je jedini ozbiljan i jedini odgovoran potez koji imamo”, rekao je Stefanović i dodao da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati ozbiljne razgovore sa državama koje čvrsto stoje uz kosovsku nezavisnost, uprkos tome što su argumenti na strani Beograda.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here