Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Odbornici usvojili budžet za narednu godinu kojim je samo za infrastrukturne radove predviđeno 480 miliona dinara

post-title


Na danas održanoj sednici Skupštine opštine Gornji Milanovac odbornici su usvojili Odluku o budžetu za 2019. godinu. Prema svim svojim karakteristikama i sa ukupnom cifrom od 1.726.941.000,00 dinara budžet za narednu godinu okarakterisan je kao veoma razvojni.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, rekao je da se pri kreiranju ovog budžeta, u koji je ušao i iznos od 300.000.000,00 dinara kreditnog zaduživanje, pre svega mislilo na kapitalne investicije. On je naveo primer ulice Nikole Lunjevice, čija rekonstrukcija i izgradnja prema projektu košta 115.000.000,00 dinara.

- Ako to nije kapitalno ulaganje i ako to može iz redovnog održavanja budžeta da se odvoji, onda se ja definitivno ne razumem u neke stvari. Pre će biti da to jesu kapitalne stvari i da to jeste kapitalno ulaganje. Mi ćemo pored samog asfaltiranja menjati i fekalnu i kišnu kanalizaciju gde god to bude potrebno. Radićemo nove trotoare i radićemo kompletno ulicu kako ona treba da izgleda.

Kovačević je rekao da je za pomenutu ulicu planirano da se radi zamena kišne i fekalne kanalizacije, zamena vodovodne mreže, izgradnja kolovoznog zastora, izgradnja trotoara i izgradnja ulične rasvete. Dodao je i da je rukovodstvo Milanovačke opštine svesno stanja u kome se nalaze gradske ulice i objasnio zašto se ušlo u kreditno zaduženje.

- Svesni smo da se svake godine više ulaže u asfaltiranje seoskih puteva, nego gradskih ulica. Da li je trebalo ranije ući u kreditno zaduženje? Verovatno jeste, ali ovo stanje nije od juče. Mi smo ovakvo stanje zatekli pre dve godine kada sam postao predsednik opštine. Jednostavno nismo mogli u isto vreme raditi na nekoliko projekata.

Kovačević je rekao da za sve investicije koje su stigle sa nivoa Republike, izrada projekata je bila na opštini Gornji Milanovac i u tu svrhu je izdvojen ogroman novac.

- Mi smo se bavili krupnim projektima od kojih su neki došli, a neki će tek doći na realizaciju u 2019. godini. Ja ovaj budžet smatram izuzetno razvojnim. Preko 480.000.000,00 dinara ide u izgradnju infrastrukture, a infrastruktura je najbitnija stvar koja je potrebna jednom gradu, jednom naseljenom mestu kako bi dalje moglo da se širi.

Kada je reč o ulaganjima u poljoprivredi, Kovačević je rekao da su budžetom predviđena velika ulaganja u selo u iznosu od 50.000.000,00 dinara.

- Ja moram da napomenem da smo mi nagrađeni na Novosadskom sajmu poljoprivrede kao Opština koja prema broju stanovnika najviše ulaže u agrar. I to treba da se poštuje. Uvek treba više, ali mi odvajamo sredstva spram našeg budžeta i na osnovu stvari koje smo rešili da radimo za narednu godinu.

Prvi čovek Gornjeg Milanovca takođe je rekao da se posebna pažnja poklanja zdravstvu i da je sadašnje rukovodstvo Opštine u prethodne dve godine moralo da vrati 124.000.000,00 duga za Dom zdravlja.

- Neko neodgovorno ponašanje iz prethodnog perioda dovelo je do toga da nam Dom zdravlja toliko bude u minusu. Morali smo da vratimo i vraćaćemo dugove Apoteke koje smo takođe nasledili.

On je dodao da su vraćeni dugovi i da je isplaćeno sve što je bilo potrebno kada je u pitanju izgradnja Doma kulture.

- Nije tačno da smo mi nasledili Opštinu sjajnu i bajnu, već smo mnogo toga morali da uradimo da bismo došli na ovaj današnji rejting.

Kovačević je posebno naglasio da u prethodnom periodu, a posebno od 2012. godine od kada je on odbornik, nisu stizale investicije iz Republike.

- Danas imamo potpuno obrnut sled događaja. Nama investicije iz Republike stižu u ogromnoj meri. Imamo preko 3 milijarde planiranih radova, a to su dva budžeta opštine Gornji Milanovac.

Pred odbornicima Skupštine opštine bila je i Odluka o pristupanju pribavljanja objekta Norveške kuće u javnu svojinu opštine Gornji Milanovac, koju su usvojili. Ovim povodom prvi čovek Gornjeg Milanovca je rekao da je opština učinila prvi korak po ovom pitanju, a to je postizanje dogovora sa poveriocima koji su tužili Norveško društvo, koje nije imalo nikakve veze sa sadašnjim rukovodstvom opštine i sa samom opštinom Gornji Milanovac.

- Ti sporovi traju preko deset godina. Mi ne možemo dozvoliti da jedan kulturno-istorijski spomenik propadne i ušli smo u rešavanje tog problema. Danas smo dobili skupštinsku odluku koja nam daje za pravo da potpišemo ugovor sa svim poveriocima da će im biti isplaćen novac u ukupnom iznosu od 12.000.000,00 koliko je neko zadužio u prethodnom periodu.

On je najavio i potpisivanje ugovora sa bratskom, Norveškom opštinom Vefsn.

- Moja želja je da oni 50% budu vlasnici Norveške kuće, a 50% opština Gornji Milanovac kako bi i oni sa jedne strane mogli da ulažu u održavanje Norveške kuće, a sa druge strane da i mi sa budžeta odvajamo određena sredstva. Naša želja je da Norveška kuća zasija punim sjajem, sjajem kojim je sijala i 1987. kada je svečano otvorena.

Odbornici su danac jednoglasno usvojili i Odluku o pristupanju opštine Gornji Milanovac udruženju „Pokret za decu tri plus“, a pozitivno su se izjasnili i o Izveštaju o radu predškolske ustanove „Sunce“ koji im je predstavljen.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar