Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Banke će morati da otkriju visinu nameta, jedna stavka ubedljivo najskuplja

post-title


Koliko košta vođenje tekućeg računa građana, bezgotovinski prenos dinara, ali i evra sa računa iz jedne u drugu banku samo su neke od tačno 14 naknada koje će bankari u Srbiji redovno morati da dostavljaju Narodnoj banci Srbije radi javne objave. Poslednji na listi, ali ne i najmanje važan trošak je - cena dozvoljenog minusa, i dalje ubedljivo najskuplja stavka koju zaračunavaju bankari u Srbiji, koja trenutno ide i do 35,83 odsto.

[caption id="attachment_79131" align="aligncenter" width="740"] foto: Profimedia/RAS Srbija[/caption]

Uporediva lista ovih provizija građanima će biti dostupna na internet-stranici NBS (www.nbs.rs) od 17. marta iduće godine, tako da više neće biti potrebni sati kako bi se pronašli tačni podaci koliko koja banka tarifira pojedine usluge. Lista je sastavni deo podzakonskih akata koje je NBS upravo objavila, u sklopu novog Zakona o platnim uslugama.

Osim pomenutih naknada, NBS će javno objavljivati i koliko banke građanima zaračunavaju proviziju za prijem novca iz inostranstva na devizni račun u Srbiji; koliko košta usluga mobilnog i elektronskog bankarstva, izdavanje čekova, debitne i kreditne kartice, ali i podizanje keša karticama, naročito na šalteru banaka gde provizije umeju da budu i po nekoliko procenata.

- Za uslugu isplata gotovog novca korišćenjem platne kartice naknada se prikazuje najmanje prema tome da li se isplata vrši debitnom ili kreditnom karticom, u zemlji ili inostranstvu, na bankomatu ili na šalteru - objašnjavaju u NBS, uz napomenu da se dodatno prikazuju provizije u slučaju isplate gotovine karticama "tuđe" banke.

Banke će biti dužne da u slučaju isplate gotovog novca korišćenjem kreditne kartice prikazuju i nominalnu i efektivnu godišnju kamatnu stopu, uz obavezno navođenje da li je reč o fiksnoj ili promenljivoj stopi, kao i metodu obračuna kamate.

Na ovoj javnoj listi biće dostupne i cene koje banke zaračunavaju za plaćanja kreditnom karticom na prodajnom mestu trgovca. Tu je i trošak uspostavljanja trajnog naloga za građane kojima na ovaj način banka redovno "skida" utrošene iznose po osnovu računa za telefon, struju, komunalije...

Iznose još jedne naknade bankari će morati redovno da dostavljaju centralnoj banci, kada je reč o građanima - direktno zaduženje.

PROPISANA VELIČINA SLOVA

Banke će svakom klijentu, jednom godišnje, morati besplatno da dostavljaju i izveštaj o svim naplaćenim naknadama. NBS je propisala da se u izveštaju, osim sažetog prikaza ukupno plaćenih naknada, ukupno plaćenih kamata i ukupno zarađenih kamata, navedu detaljno sve stavke koje ih čine. Uz to, propisana je i veličina i font slova koje banke moraju da koriste u ovim obaveštenjima za građane.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar