Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Danas su Detinci

post-title
Foto: Printscreen/RTS


Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Detinjce, jedan od najvažnijih praznika tokom Božićnog posta.

Važi, takođe, za jedan od najlepših i najzanimljivijih porodičnih praznika.

Obeležavaju se treću nedelju uoči Božića tako što ujutru rano ili po dolasku iz crkve s bogosluženja odrasli vezuju svoju ili tuđu decu kaišem, gajtanom ili običnim kanapom, koncem.

Vrednija deca se potrude da pripreme sitne poklone (jabuke, bombone, čokolade), pomoću kojih će odraslima "platiti otkup". Dešava se i da se deca probude vezana, ali i da preduhitre svoje roditelje i sakriju se pre nego što oni uđu u dečju sobu.

Deci se vezuju noge ili ruke, najčešće za stolicu na kojoj sede. Simbolično se vezuju čak i deca koja su još u kolevci, ali i odrasla „deca" koja još nemaju svoju porodicu. Nakon što se deca „otkupe" poklonima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu vrate deci nazad da se počaste.

Vezivanje za Detinjce, Materice i Oce, ima višestruku simboliku.

Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko poseduje pošteno zarađenu imovinu i dobra dela, lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima, a posebno na poslednjem Strašnom sudu, gde će se samo vrednovati ono šta je u svom životu čovek dobro učinio.

Božić je praznik mira i ljubavi kao što su pevali anđeli. Srpski narod ima veoma lepe i vesele običaje u dane pre i posle Božića. Najvažniji su Detinjci, Materice, Oci, Tucindan, Nova godina, Bogojavljenje, Jovanjdan i Savindan.

Kurir



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar