Posle punih šest godina pauze ponovo će se dodeljivati priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, u javnosti poznata kao nacionalne penzije.

foto: Promo

Već od 1. januara 2019. umetnička udruženja će, kao i ranije, moći da dostavljaju predloge za ovo priznanje, a konačnu odluku donosiće ili Nacionalni savet za kulturu u novom sazivu ili komisija koju odredi Ministarstvo kulture i informisanja. Kriterijumi će, međutim, biti oštriji nego ranije, jer je uočeno da je bilo i politizacije i improvizacije u izboru umetnika, “nacionalnih penzionera”. Inače, ovaj dodatak, koji je u međuvremenu umanjen na 45.000 dinara, biće vraćen na prvobitnih 50.000. Od 2007. do 2013. ova priznanja su dobila 523 stvaraoca, a sada ovaj status ima oko 300 umetnika, što znači da se broj uživalaca “nacionalnih penzija” prepolovio.

Svaki put je dodela ovih priznanja izazivala burna reagovanja, ne samo u kulturnoj javnosti. Uvek iznova otvarala su se pitanja da li su baš izabrani zaslužili tu počast, pro čemu se najviše aludiralo na pojedince sa estrade, i da li su neki istinski stvaraoci neopravdano ostali kratkih rukava. Valja, međutim, priznati da i članovima komisija nije bilo nimalo lako. Tako je već na početku konkursa bilo prijavljeno više od 900 umetnika, a nacionalnu penziju moglo je da dobije njih 265. Zbog takvog izuzetno sitnog rešeta, kratkih rukava ostali su pisci Alek Vukadinović, Radmila Lazić, Milorad Đurić, likovni umetnici Šemsa Gavran Kapetanović, Aleksandar Rafajlović, Era Milivojević…

Velika konkurencija bila je i u 2012, kada je od 396 kandidata valjalo izabrati njih 50. Članovi komisije su u poslednji čas izvršili izmenu kojom je status nacionalnog penzionera dobio pevač i kompozitor Miki Jevremović a izgubio ga Dejan Đurović, dugogodišnji promoter ozbiljne muzike. Nepravdi i sporenja bilo je napretek, pa bi ovoga puta trebalo dobro razmisliti o eventualnoj promeni “pravila igre” i o kompetentnijim i objektivnijim članovima komisije.

Inače, među dosadašnjim dobitnicima ovog priznanja su Milovan Vitezović, Milan Lane Gutović, Ljiljana Dragutinović, Goran Sultanović, Predrag Miki Manojlović, Goran Paskaljević, Slobodan Šijan, David Albahari, Gojko Đogo, Vojislav Borisavljević, Jovan Kolundžija, Olivera Katarina, Zafir Hadžimanov, Miroslav Ilić, Merima Njegomir, Bisera Veletanlić, Stjepko Gut, Predrag Živković Tozovac, Minja Subota…

IZMENA ZAKONA

Ministarstvo kulture i informisanja uradilo je Radnu verziju Zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, koja bi uskoro trebalo da bude poslata na mišljenje nadležnim ministarstvima, a u kojoj je na sveobuhvatan način precizirano pitanje priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Posle stupanja na snagu Zakona o izmeni Zakona o kulturi, Vlada bi trebalo da donese uredbu kojom će se uskladiti novo zakonsko rešenje – saopšteno je juče, za “Novosti”, iz Ministarstva kulture.

U januaru 2019. godine, rekli su nam u Ministarstvu, biće ukupno 306 korisnika nacionalnih priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi ili kulturi nacionalnih manjina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here