Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Socijalne karte prioritet

post-title


Zakon o socijalnim kartama biće usvojen sledeće godine, i to je jedan od prioriteta države. One će omogućiti da svi podaci o građanima budu na jednom mestu, a njihovo uvođenje očekuje se sredinom naredne godine, najavio je prilikom predstavljanja rada Ministarstva za ovu godinu Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

[caption id="attachment_84255" align="aligncenter" width="757"] foto: Ž. Knežević[/caption]

Prema njegovim rečima, u ovom projektu se očekuje pomoć Danske. Uz njihove "alate" i znanje doći ćemo do onoga što je suština, a to je da lakše radimo, da nemamo administraciju i da građani do potpunih usluga dođu bez ikakvih administrativnih teškoća.

- Na taj način biće stvoren mehanizam za sprovođenje "politike nulte tolerancije" prema zloupotrebama i osetljive kategorije će dobiti zakonsku pomoć - rekao je ministar.

Đorđević je naglasio da je ove godine broj radnika koji rade na crno manji za 17 odsto u odnosu na prethodnu i da je obavljeno 63.000 inspekcijskih nadzora, što je 38 odsto nego prethodne godine. U ovoj godini je 21 radnik stradao na gradilištima, a inspekcija rada je evidentirala 697 teških, 55 lakih i 19 kolektivnih povreda.

On je najavio da će od 1. januara 2019. početi da radi i novi sajt Ministarstva za rad koji će biti prilagođen osobama sa invaliditetom, a tokom godine biće uveden šesti nacionalni SOS telefon koji će finansirati država. Planirana je i reforma centara za socijalni rad, kako bi bili efikasniji u pružanju pomoći građanima, a i broj lokalnih socijalno-ekonomskih saveta biće veći.

- Cilj Ministarstva je da se ljudi u Srbiji ne samo zadrže, već i da se vraćaju i zato će se formirati stručni tim za rešavanje problema mladih i brigu o njihovim mogućnostima za posao - najavio je Đorđević. - U njegov sastav ući će predstavnici SANU, NALED-a, nevladinih organizacija, Udruženja poslodavaca, sindikati.

BUDŽET ISPUNJEN

Ministarstvo za rad na kraju 2018. godine ima izvršenje budžeta od gotovo 98 odsto. To je, prema Đorđevićevim rečima, veliki uspeh, ali on smatra da može i bolje. Naglasio je, takođe, da su kada je preuzeo resor nedostajala 52 pravilnika i normativa, ali je sada sve dovedeno u red.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar