Ministarstvo kulture i informisanja u saradnji sa Galerijom Matice srpske organizovalo je izložbu „Evropska godina kulturnog nasleđa – Gde prošlost susreće budućnost” koja je otvorena 21. decembra u Narodnom muzeju u Beogradu.

Na izložbenim panoima je i plakat posvećen Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis” koja je aktivno bila uključena u ovogodišnje obeležavanje Dana evropske baštine. Cilj izložbe je da predstavi različite aktivnosti koje su ustanove kulture, udruženja, škole i edukativni centri priredili u 2018. godini pod sloganom „Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost”.

Na svečanom otvaranju govorili su nacionalni kordinator Evropske godine kulturnog nasleđa, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije u oblasti kulture Asja Drača Muntean, šef za informisanje, komunikaciju i medije delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Pol Anri Prese i autor izložbe, kustos Galerije Matice srpske Nikola Ivanović.

Između ostalih, tokom programa otvaranja izložbe prikazane su aktivnosti: EU info centar, Evropa Nostra, Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, Galerija Matice srpske, Narodni muzej u Beogradu, OŠ „Mihajlo Pupin” iz Zemuna, Zavičajni muzej Knjaževac, kao i Savez udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 iz Beograda.

Da podsetimo da je čačanska Biblioteka u okviru Dana evropske baštine organizovala program „Trbuhom za duhom”. Tada su prikazana tri videa i predstavljena je publikacija „Gastronomad – trbuhom za duhom” kuvara Nenada Gladića.

Čuveni gastronomad, Nenad Gladić, učestvovao je u programu i omogućio ljubiteljima pisane reči, sladokuscima i svim zainteresovanima da vide i čuju kako izgleda potraga „trbuhom za duhom”. Bilo je to svojvrsno gastronomsko putovanje za koje se tražila stolica više u Galeriji Narodnog muzeja. Video-prezentacija je ilustrovala umetnost deljenja hrane, specifičnosti srpske, evropske i svetske kuhinje.

Izložba „Evropska godina kulturnog nasleđa – Gde prošlost susreće budućnost” biće postavljena do 28. decembra, a pre otvaranja u Narodnom muzeju u Beogradu prikazana je i novosadskoj publici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here