Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Oštrije kazne za ulične prodavce petardi, apeluje se na roditelje da ih ne kupuju deci

post-title


Praznična euforija uveliko traje, a među najprodavanijim proizvodima i ove godine svakako su petarde, a ako ipak ne možete da se suzdržite od kupovine, bitno je da pazite gde ih kupujete.

[caption id="attachment_84092" align="aligncenter" width="740"] foto: Robert Getel/RAS Srbija[/caption]

“Tradicionalno pred novogodišnje praznike povećan je promet i upotreba pirotehničkih sredstava. Apelujemo na sve građane da se pirotehnička sredstva ne kupuju od neovlašćenih lica, na mestima gde nije predviđeno kao što su pijace i ulične tezge. Zakonom o prometu eksplozivnih materija i prometu pirotehničkih sredstava izričito se zabranjuje upotreba pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorijama, na javnim mestima, gde se okuplja veći broj građana kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnim licima. Odgovornost za maloletnike ispod 14 godina snosiće roditelji, usvojitelji ili staratelji. '' kaže za agenciju RINA, Slobodan Ćurčić zamenik komandira policijske ispostave u Čačku.

On je istakao da sva fizička i pravna lica koja se zateknu u nedozvoljenom prometu biće sankcionisana, a roba oduzeta.

“Da bi se lice koje je pirotehnička sredstva koristilo na nedozvoljenim mestima prijavilo potreban je svedok i jedino njegovom izjavom protiv počionioca može biti podneta prekršajna prijava. Od novčane kazne neće biti pošteđeni ni maloletnici stariji od 14 godina, dok će roditelji, staratelji ili usvojitelji odgovarati za mlađe mališane. Među onima koji su prijavljeni, najčešće su punoletne osobe, a nekažnjiva upotreba pirotehnike je u vašem dvorištu i kući, ako ne ugrožava komšiluk i ako vas za to niko ne prijavi” rekao je Ćurčić.

Teške opekotine kao i potpune do delimične amputacije najčešće su povrede uzrokovane nestručnim rukovanjem pirotehnike, rekla je za agenciju RINA Biljana Kočović, pr Opšte bolnice u Čačku.

“Mi godinama apelujemo pre svega na roditelje koji kupuju pirotehnička sredtsva, a deca ih vrlo često koriste da izbegnu korišćenje istih kako ne bi dolazilo do ozbiljnih povreda. Godišnje uoči praznika i oko dočeka Nove godine u Urgentnom centru završi oko 15 najčešće maloletnih lica sa ozbiljnim povredama. To su najčešće opekotine, oštećenja šaka i prstiju, a vrlo često smo imali slučajeve kada su amputirani prsti na obe ruke. Ovo je prilika da još jednom apelujem na roditelje da petarde nisu igračke”, naglasila je Kočović.

Skupština Srbije 22. marta ove godine usvojila je izmene Zakona o javnom redu i miru, kojim su propisane veće novčane kazne za remećenje javnog reda i mira, upotrebu pirotehničkih sredstava i za pucanje iz vatrenog ili drugog oružja. Kako se navodi u zakonu, ko paljenjem pirotehničkih sredstava narušava javni red i mir, ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novčano od 50.000 do 100.000 dinara, ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar