U naredne dve godine biće reformisani svi nastavni programi, od predškolskog vaspitanja do kraja gimnazije – najavio je u četvrtak Zlatko Grušanović, direktor Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Ilustracija, foto: Profimedia

Do sada su uvedeni novi programi u 1. i 5. razred osnovne škole i 1. razred gimnazije. Završena je i reforma programa za 2. i 6. razred osnovnih škola, a ti udžbenici se očekuju u februaru. Gotovi su i programi za 3. i 7. razred.

Grušanović je kao važan korak naveo i to što su održani besplatni seminari za nastavnike koji će im pomoći da budu onlajn i da idu ukorak sa svetom.

Najvažniji zadaci Zavoda u narednoj godini su nastavni obrazovni portal, čija će uloga biti da nastavnici na jednom mestu imaju sve informacije koje su im potrebne, kako ne bi lutali i tražili ono što im treba po različitim sajtovima. Na portalu će moći da nađu sve o udžbenicima, zakonskoj regulativi, planovima, obukama…

Zavod će, kako je najavljeno, u narednom periodu nastaviti da održava obuke za nastavnike, čeka ga izrada programa za 4. i 8. razred osnovne škole i 2. razred gimnazije, obuka direktora za polaganje ispita za licencu, izrada priručnika za 37 maturskih i završnih ispita u srednjem stručnom obrazovanju, modernizacija 23 obrazovna profila u stručnom obrazovanju i nastavak projekta 2.000 digitalnih učionoca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here