Protestne litije i molebani održavaju se i večeras u Crnoj Gori povodom usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti. Skupovi u Beranama su, kako navode Vijesti, iz dana u dan brojniji. Građani se okupili i u Bijelom Polju, Podgorici, Pljevljima, Mojkovcu, Kolašin, Plužinama, Budvi, Herceg Novom, Žabljaku i prvi put u Danilovgradu.

Hiljade građana Berana u potpunom miru i tišini prošetalo je ulicama u litiji do manastira Đurđevi stupovi, gde vernici već sedam dana dolaze na moleban u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, za kojeg kritičari smatraju da predstavlja otimanje imovine SPC.

Skupovi u Beranama iz dana u dan sve brojniji

Skupovi u Beranama iz dana u dan sve brojniji

Na putu od trga ispred zgrade Opštine do manastira, policija je na svim raskrsnicama i prelazima zaustavljala saobraćaj i omogućila bezbedan prolaz učesnicima mirnih protesta, navode Vijesti.

Skupovi u Beranama su, kako navodi podgorički list, iz dana u dan brojniji, a do sada nije zabeležen ni jedan incident.

Okupljeni građani u Bijelom Polju

Okupljeni građani u Bijelom Polju

Tokom večerašnje litije u Bijelom Polju, međutim, došlo je do incidenta u kojem je povređen jedan mladić, kojeg je nepoznatim metalnim predmetom gađala za sada nepoznata osoba.

Mladić je krvave glave napustio litiju, a novinarima je rekao da nije u stanju da priča.

Službenici Centra bezbjednosti su brzo reagovali i sprečili veći incident.

“Privedeno je devet lica od kojih se prikupljaju obavještenja. Ovaj događaj nije imao nikakve veze sa litijom”, saopšteno je iz Uprave policije.

Građani ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Građani ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Podgorici, nezadovoljni građani okupili su se ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja.

Litija prvi put u Danilovgradu

Više stotina građana okupilo se u 17 sati i oko danilovgradskog hrama Svete Tekle, u kojoj su održani večernja služba i moleban.

Nakon molebana, gradskim ulicama krenula je litija.

Večerašnja litija je prva koja se organizuje u Danilovgradu zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

Litija se prvi put održava u Danilovgradu

Litija se prvi put održava u Danilovgradu

Do sada su molebani i protesne šetnje organizovani u Spužu, ali ne i u užem delu grada.

Takođe, više stotina Žabljačana okupilo se i večeras u tamošnjoj crkvi, a nakon molebana krenuli su u litiju ulicama tog grada.

I građani Budve, Herceg Novog, Mojkovca, Kolašina, Plužina i Pljevalja okupili su se ispred hramova SPC da bi izrazili nezadovoljstvo usvojenim Zakonom o slobodi veroispovesti.

Podrška stiže i iz Republike Srpske 

Danas su se i u HRAMU PRESVETE BOGORODICE U ČAJNIČU, koja je jedna od najvecih svetinja u pravoslavlju koju posećuje ogroman broj građana iz Zapadne Srbije održan moleban, a potom i litije, kao vid podrške Srpskoj pravoslavnoj Crkvi u Crnoj Gori.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here