Čačak – Starešina manastira Vujan, arhimandrit Jovan (svetovno Milan Nikitović) biće sahranjen u porti tog starog hrama pod planinom.

To su nam rekli meštani ovog kraja, tužni zbog strašne vesti i nagovestili da će ispraćaj da bude najverovatnije sledećeg petka.

Iguman je inače vozeći svoju „ladu nivu“ nastradao u sudaru sa teretnim vozilom na magistralnom drumu kod Preljine. Rođen je 1946. godine u Gornjoj Trepči. Završio je bogosloviju i na dužnost starešine manastira postavljen 1983. godine. Od tih do ovih dana proširen je put do ove svetinje uvedeni struja i telefon, popravljen stari i napravljen novi konak, izgrađena manastirska kapija.

Čitava porodica Nikitović, inače, posvećena je crkvi. Jovanov brat Dragan bio je sveštenik u Čačku, drugi brat Arso kaluđer, dok im je sestra Jela i danas monahinja u Vujanu, gde je samo dvoje Nikitovića činilo manastirsko društvo.

Ktitor ovog manastira je Nikola Milićević Lunjevica, iz obližnjeg istoimenog sela, a u ovoj svetinji se u godinama Drugog Svetskog rata iskušavao Gojko Stojčević, potonji monah Pavle i dve decenije zatim Patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

RINA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here