Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Olimpijske igre u Tokiju i njihov ambasador – Goku

post-title


Zvanični ambasador ovogodišnjih Olimpijskih igara u Japanu je, niko drugi do fantastični Goku, glavni lik globalnog fenomena, zvanog Zmajeva kugla (Dragon ball). Ko je ili, još bolje, šta je Goku pokušaćemo da Vam dočaramo u sledećim redovima. Zmajeva kugla je poznatija kao anime (crtani film) nastao u Japanu davne 1986. godine. Ali to nije zvanični nastanak sage o Gokuu, jer je dve godine ranije, tada već čuveni, mangaka (crtač stripova) Akira Torijama prvi put nacrtao, čupavu glavu dečkića zvanog Goku. Poslednju stranu je nacrtao 11 godina kasnije, 1995. godine. Akira Torijama je već bio naveliko poznat po svojoj manga komediji Dr. Slump. Ali nije ni slutio koliko će ga Zmajeva kugla prineti bliže statusu legendarnog autora.

Komedija ili?

Zmajeva kugla je u početku, kao i Dr. Slump imala više komičan ton. Vremenom sve više prerasta u pravu akcionu avanturu, što joj je i donelo međunarodnu slavu. Goku je toliko popularan da ima i svoj dan u Japanu – 9 Maj. Svaka popularna manga vremenom dobije svoju animiranu adaptaciju. O popularnosti ove mange govori činjenica da je do sada prodato preko 230 miliona kopija, širom sveta.

Početak života na malim ekranima

S emitovanjem animiranih avantura Gokua počelo se davne 1986. pod naslovom Zmajeva kugla. Zanimljivo je to što mu glas još uvek daje ista osoba, gospođa Masako Nozava. Ona je ušla u Ginisovu knjigu rekorda zahvaljujući ovoj ulozi. Kroz 153 epizode mogli smo da pratimo Gokuove avanture dok skuplja zmajeve kugle, trenira, upoznaje svet “Zmajeve kugle”. Pratili smo kako odrasta i stasava u momka, da bi se na kraju i oženio. Doduše slučajno, misleći za prosidbu da mu se nudi hrana. Ali posle te 153 epizode nije bio kraj. Usledio je nastavak pod naslovom “Zmajeva kugla Z” 1989. godine. Tu upoznajemo Gokuovog sina. Saznajemo da je Goku vanzemaljac. Uspeva i da umre… i to dva puta. A i da postane deda. I to sve uspeva da uradi kroz 291 epizodu, do 1996. Sa Z delom priče “istrošena” je manga. Ali zbog neverovatne popularnosti, studio animacije Toei nastavlja da snima anime. Original, sa do sada ne ispričanim avanturama, pod nazivom “Zmajeva kugla GT”. Ovog puta je to bilo kratkog daha. 1997. posle samo 64 epizode, Goku je skinut sa programa posle 11 godina emitovanja.

Kraj?

Ali to nije bio njegov kraj. 2009. godine na male ekrane se vraća Goku sa svojim Z avanturama ali ovog puta u remasterizovanom, HD formatu. Cilj ovoga je bio da se nove generacije upoznaju sa Gokuom, glavnim krivcem za širenje anime kulture na zapad. Zbog ne toliko velike gledanosti, a i kontroverzi povodom kradene muzike koja je korišćena, 2011. godine  se ukida. Ali 2014. se zahvaljujući zapadnoj publici i poslednja saga Z serijala emituje. Time se kompletira cela “Zmajeva kugla KAI” avantura od 167 epizoda. Kai ima manje epizoda od Z serijala jer su izbačeni delovi koji su višak u odnosu na mangu. Za sada poslednji izlet na televizije je “Zmajeva kugla Super” koja je emitovana od 2015. do 2018. godine, sa svojom 131 epizodom. Kroz koje vidimo Gokuov rast do nivoa bogova univerzuma. Pored 806 epizoda, postoji i 20 animiranih filmova, i nekoliko TV specijala. Postoji i jedan live action film, u holivudskoj produkciji, ali nije vredan trošenja niti jednog slova.

Da li će se svideti Amerikancima?

Do dugovečnosti je sigurno doprineo i izlazak na zapad. Ali je pri tome priča pretrpela izmene zbog “amerikanizacije” i prilagođavanja tome šta se na zapadu smatra pogodnim za decu. Na primer:
  • u crtaću niko ne pogine nego se kaže da odlazi u drugu dimenziju,
  • Mr. Satan je reimenovan u Herkul, iako mu ćerka zadržala ime Videl koje je anagram za Devil tj. Đavo,
  • na majicama demona iz pakla nije smeo da piše engleski naziv HELL nego je izmenjeno u HFIL,
  • čuveni meme na internetu “It`s over 9000!” je u stvari nastao zahvaljući izmeni sinhronizacije da bi se bolje poklopio izgovor sa otvaranjem usana. U originalu je 8000 umesto 9000,
  • jedna od najvećih izmena je karakter Gokua. U japanskoj verziji on je samo momak koji voli da se bori i trenira bez ikakvih briga na svetu. Amerikanci su ga pretvorili u heroja, koji brine o drugima i daće sve za druge. Drugim rečima pretvoren je u klasičnog DC/Marvel superheroja. Goku je i pre toga imao previše sličnosti sa Supermenom… Beba poslata sa druge planete koja je uništena nekoliko momenata kasnije. Obojica imaju dva imena, zemaljsko i ime dobijeno rođenjem. Među poslednjima od svoje vrste…

Država pomaže oživljavanje legende

Koliko god zapad voleo Gokua, Japan ne zaostaje ni trunku. Za produkciju “Zmajeva kugla: Bitka bogova”, koji je označio povratak poznate franšize, Japan je izdvojio približno 600 hiljada dolara.

Internacionalni fenomen

Koliki je internacionalni fenomen Goku, govori i to da su se poslednje dve epizode emitovale na trgovima u Meksiku. Bez obzira što je nelegalno strimovanje tuđeg programa. Takođe, nekoliko meseci pre toga pao je sajt koji reemituje epizode  jer je za tu epizodu najavljena nova Gokuova transformacija. Goku nije “zarobljen” samo u formatu mange i animea. Postoji preko 90 video igrica sa njime u glavnoj ulozi.

Genije?

Za kraj nekoliko zanimljivosti koje pokazuju kakav je genije Akira Torijama:
  • imena cele rase Sajonaca su u stvari varijacije raznih vrsta povrća, a svi oni potiču sa planete zvane Vegeta. Na primer Gokuovo pravo ime je Kakarrot, malim igranjem sa slovima dobijete reč carrot koja u prevodu znači šargarepa,
  • imena jednog od najupečatljivijih negativaca imaju veze sa ledom – Freeza, otac King Cold, brat Cooler,
  • da bi se poštedeo muke sa bojenjem kose u crno za svaku stranu mange, Gokuova transformacija je pretvarala njegovu kosu u žutu boju, tj belo u mangi,
  • u poslednjoj sagi Z serijala, pojavljuju se tri lika, sa imenima, Bibidi, Babidi i Bu. Jasna asocijacija na vradžbinu iz Pepeljuge,
  • Gokuov čuveni napad, Kamehame talas, je u stvari ime kralja Havaja. Ovo je bila ideja Torijamine žene jer se on mučio sa davanjem imena napadima jer je smatrao da bi to u pravoj borbi samo oduzelo vreme onome ko ih koristi,
  • majmunče Babls je asocijacija na majmunče koje je imao Majkl Džekson,
  • Goku je sve sem jednog glavnog negativca ujeo,
  • Trunks je omaž Džonu Konoru iz Terminatora 2. Čak je i njegova frizura direktno pozajmljena iz filma,
  • zaboravio je da jedan od bitnijih likova uopšte postoji. Tako da je devojka koja menja raspoloženje jednostavnim činom kijanja potpuno izbačena iz priče bez ikakvog objašnjenja.
O Gokuu ima još mnogo toga da se kaže. Ja ću završiti ovde uz nadu da nas čeka još barem ovoliko epizoda pre oproštaja od jednog od najpoznatijih crtanih likova na svetu.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar