Litija kojom bi vernici SPC iskazali svoje neslaganje sa spornim zakonom, a koja je bila najavljena za četvrtak u Cetinjskom manastiru, otkazana je zbog bezbednosnih razloga

Na skupu je mogla da se vidi i albanska zastava.
Zanimljivo da se upravo na Cetinju tokom proslave rezultata referenduma o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine vijorile i hrvatske zastave.
Podsetimo, Cetinje je opština sa najmanjim procentom Srba u Crnoj Gori – samo 3.8 odsto. Prestonica, u kojoj su se za vreme kralja Nikole vijorile srpske zastave, postala je najjače uporušte crnogorskih separatista. Tako je 2006. godine na referendumu o nezavisnosti Crne Gore na Cetinju čak 86.5 odsto glasalo “za”.

Na skupu su mogle da se vide i brojne zelene komitske zastave.

Ironično, crnogorski separatisti prihvatili su zelenaše kao simbol nove crnogorske nacije iako su se svi oni izjašnjavali kao Srbi, a jedini razlog zašto su bili protiv ujedinjenja je bio zato što su smatrali da kralj svih Srba treba da bude iz dinastije Petrović a ne Karađorđević. Radilo se o dinastičkom sukobu, poput onog između Obranovića i Karađorđevića, dok srpsku nacionalnost zelenaša niko nije dovodio u pitanje. Tako se na grbu komita, kojim su mahali crnogorski rukometaši, jasno vidi i srpska trobojka.

Натчовек@natcovek

Хоће ли неко од монтенегринина да каже чија је застава на грбу зеленаша?

Погледај слику на ТвитеруПогледај слику на Твитеру
Погледај друге твитове корисника Натчовек

Jedog od vođa zelenaša, Krstu Zrnova Popovića, separatisti danas predstavljaju kao crnogorskog nacionalistu iako se ovaj oficir otvoreno izjašnjavao kao Srbin, a za vreme izbeglištva pisao da je „Crna Gora ona zemlja gde se čuvala i sačuvala iskra slobode Srbinove“. Popović je prilikom povratka u Kraljevinu Jugoslaviju izjavio da je jedini razlog zašto je podigao bunu bio zato što je „prilikom sukoba dve struje u Crnoj Gori 1918. godine ostao veran svetinji zakletve položene Vrhovnom Komandantu Njegovom veličanstvu Kralju Nikoli“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here