Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Istraživanja o prošlosti Čačka

post-title


Istražujući lokalitet Čuljevina, arheolozi Narodnog muzeja u Čačku nakon skoro 50 godina došli su do novih značajnih otkrića o prošlosti Prijevora i čačanskog kraja. Iskopavanja se finansiraju iz budžeta grada, a planirano je da se nastave u aprilu.
[caption id="attachment_32945" align="alignnone" width="1680"] Foto: TV Lav plus[/caption]
Arheološko nalazište Čuljevina nalazi se u Prijevoru, na levoj obali reke Kamenice. Ovaj lokalitet otkriven je 1971. godine kada je vlasnik izorao kamenu skulpturu lava, a 1977. godine pronađeni su temelji kasno antičke porodične grobnice.
[caption id="attachment_32946" align="alignnone" width="1680"] Foto: TV Lav plus[/caption]
,,Arheološki nalazi izloženi su u okviru stalne postavke Narodnog muzeja, a to su kamena struktura lava, staklena boca, staklene čaše, kao i srebrna pojasna kopča i srebrne igle", rekla je direktorka Narodnog muzeja Čačak, Delfina Rajić.
[caption id="attachment_32947" align="alignnone" width="1680"] Foto: TV Lav plus[/caption]
Istraživanjem je otkriveno da su verovatno vlasnici imanja na lokalitetu Pitomine, gde je pronađeno poljoprivredno imanje vila Rustika, podigli takozvanu grobnu memoriju. Istraživanja na lokalitetu Čuljevina pod rukovodstvom Aleksandre Gojgić biće nastavljena i u ovoj godini kako bi došli do novih saznanja koja će svedočiti o prošlosti našeg kraja.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar