Istražujući lokalitet Čuljevina, arheolozi Narodnog muzeja u Čačku nakon skoro 50 godina došli su do novih značajnih otkrića o prošlosti Prijevora i čačanskog kraja. Iskopavanja se finansiraju iz budžeta grada, a planirano je da se nastave u aprilu.

Foto: TV Lav plus

Arheološko nalazište Čuljevina nalazi se u Prijevoru, na levoj obali reke Kamenice. Ovaj lokalitet otkriven je 1971. godine kada je vlasnik izorao kamenu skulpturu lava, a 1977. godine pronađeni su temelji kasno antičke porodične grobnice.

Foto: TV Lav plus

,,Arheološki nalazi izloženi su u okviru stalne postavke Narodnog muzeja, a to su kamena struktura lava, staklena boca, staklene čaše, kao i srebrna pojasna kopča i srebrne igle”, rekla je direktorka Narodnog muzeja Čačak, Delfina Rajić.

Foto: TV Lav plus

Istraživanjem je otkriveno da su verovatno vlasnici imanja na lokalitetu Pitomine, gde je pronađeno poljoprivredno imanje vila Rustika, podigli takozvanu grobnu memoriju. Istraživanja na lokalitetu Čuljevina pod rukovodstvom Aleksandre Gojgić biće nastavljena i u ovoj godini kako bi došli do novih saznanja koja će svedočiti o prošlosti našeg kraja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here