Malo je seoskih škola u Srbiji koje se mogu podičiti dugom tradicijom i uspešnim neprekidnim radom dužim od veka. Jedna takva je Osnovna škola “Vuk Karadžić” u dragačevskom selu Kaoni. Radi još od 1868. godine

Smeštena na više od pet stotina metara nadmorske visine, škola na glavnom seoskom putu, duže od veka i po, prima đake pod svoje okrilje.

U zgradi iz 1904. godine je većina učionica. One su savremeno opremljene. Učenici i nastavnici školu su uredili sa posebnom pažnjom. Zidovi su oslikani, a svuda su okačeni zanimljivi panoi i dečje rukotvorine.

Na času, zajedno sa đacima nižih razreda i predškolci.

„Škola je mala, svi se međusobno družimo, nastavnici su odlični stvarno se trude da nam sve objasne“, kaže učenik Nemanja Marković.

Poslednjih godina sredstvima lokalne samouprave i Ministarstva prosvete škola je uređena i savremeno opremljena. Ima 48 učenika i izdvojeno odeljenje u Milatovićima.

„Naša škola pokazuje izuzetne rezultate kad učenici završe osmi razred i kad pokažu svoja znanja na završnom ispitu. Pet poslednjih godina učenici pokazuju izuzetne rezultate. Zaista ono što su nastavnici zaključivali učenicima u dnevniku to se prenelo i na test. Upisuju željenu školu, srednju školu i pratimo ih i dalje“, poručuje Gorica Đorđević, direktorka OŠ „Vuk Karadžić“ iz Kaone.

Nastavnica srpskog jezika i književnosti Nataša Glavonjić ukazuje da se nastava u ovoj maloj školi ne razlikuje nešto previše od škola koje imaju više učenika.

„Trudimo se da učenicima uvek damo dovoljno zadataka da oni stignu da sve urade i uvek im dajemo i dodatno nešto ako je potrebno i učenici se zaista trude da ispune sve zahteve“, dodaje Glavonjićeva.

Obogaćen jednosmenski rad, od ove školske godine, deci nudi razne dodatne aktivnosti. Uče tkanje, kuvanje, a fizičkih aktivnosti im ne manjka. Već nekoliko decenija, blizu škole je uređena skijaška staza.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here