Spajanje domova zdravlja – koji iz ruku lokalnih samouprava prelaze u nadležnost Republike, odnosno AP Vojvodine – i opštih bolnica po Srbiji u zdravstvene centre i praktično može da počne, saznaju Novosti u Ministarstvu zdravlja.

Spajanje je predviđeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti iz aprila prošle godine, a sada je omogućeno donošenjem nove uredbe o planu mreže zdravstvenih ustanova u javnoj svojini, koja je u četvrtak objavljena u “Službenom glasniku”. Sada domovi zdravlja i opšte bolnice imaju istog osnivača, dok su u nadležnosti lokalne samouprave ostale samo apotekarske ustanove.

Izmenom plana mreže broj zdravstvenih ustanova sa 357 smanjuje se za bar 20, jer će se svuda gde su dom zdravlja i opšta bolnica u neposrednoj blizini, a ima slučajeva gde dele isto dvorište, oni fuzionisati.

– Prvi korak posle donošenja Uredbe o planu mreže zdravstvenih ustanova je preuzimanje domova zdravlja i zavoda sa lokalnog nivoa – objasnili su za Novosti u Ministarstvu zdravlja. – Sledeći korak je fuzionisanje ustanova, jer je to tek sad pravno izvodljivo, kada su sve, izuzev apoteka, prešle u nadležnost istog osnivača. To spajanje, gde god je moguće, povećava mogućnosti za bolju reorganizaciju kadrova, za veću iskorišćenost opreme i prostornih kapaciteta i smanjenje administrativnih službi. Niko neće zbog toga ostati bez posla, jer nas je zabrana zapošljavanja, tokom šest godina trajanja, dovela i do racionalizacije kadrova, posebno u opštim i administrativnim službama.

Formiranjem zdravstvenih centara, kako objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja, specijalistički, lekarski i sestrinski kadar će bolje da se rasporedi.

– Ako smo u domu zdravlja imali jednog ginekologa, pacijente za vreme njegovog odsustva niko nije primao, ni kada su u susednoj zgradi opšte bolnice bila tri ginekologa – pojašnjavaju u Ministarstvu zdravlja. – Sad će, formiranjem zdravstvenog centra, lekar sa sekundarnog nivoa moći da radi u ambulanti na primarnom nivou.

U Ministarstvu očekuju da će se spajanje domova zdravlja i opštih bolnica odvijati brzo, čime će se nadomestiti eventualni nedostatak kadrova i opreme. U Čačku je, recimo, fuzionisanje već u toku, a novi zdravstveni centar zvaće se ili “Čačak” ili “Morava”.

Više neće moći da se dogodi, objašnjavaju u Ministarstvu, da pacijent čeka na pregled, recimo ultrazvukom, jer je u domu zdravlja pokvaren aparat, nego će se pregledati na aparatu u bolnici.

Inače, u zdravstvenom sistemu preživelo je sedam centara, koji su, kao i ostali, osnivani po zakonu iz 1992. godine, a onda zakonom iz 2005. razdvajani.

– U nekim gradovima, Vranju, Užicu, Negotinu, Knjaževcu i Aranđelovcu, imali smo situaciju da smo zdravstvene centre tehnički podelili na domove zdravlja i opšte bolnice, ali su oni faktički nastavili da rade kao da su jedna ustanova – objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja. – Fuzionisanje će sad biti najlakše baš u tim ustanovama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here