Nacrt novog pravilnika o kesama predviđa da se na tržištu Srbije prvi put pojave takozvane kompostabilne kese od biopolimera.

“Radna grupa završila je rad na dokumentu koji je poslat na adresu Ministarstva zaštite životne sredine, kojim je tačno definisano koje kese su biorazgradive, sa oksoaditivima, od biopolimera, a u cilju da situacija na tržištu postane čistija”, kaže za Tanjug sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala u Privrednoj komori Srbije Dragan Stevanović.

Da bi odluka Grada Beograda o uvođenju biorazgradivih kesa mogla da se sprovede u delo neophodan je ovaj pravilnik pa je u pripremi učestvovao i gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine, dodaje Stevanović.

Navodi da je umesto 4. februara, za kada je bio zakazan okrugli sto na temu primene novog pravilnika, datum za diskusiju sa proizvođačima, uvoznicima, trgovcima i stručnjacima zakazan za 20. februar u prostorijama PKS.

“Da bismo što bolje zaštitili životnu sredinu, proizvođače, zdravlje i bezbednost stanovništva pogotovo kada je u pitanju pakovanje hrane, donet je ovaj pravilnik da bi se tačno regulisale tehničke karakteristike, svojstva koja mora plastična kesa da zadovolji da bi se našla na tržištu Srbije”, rekao je Stevanović.

Pravilnik se odnosi kako na domaću proizvodnju kesa koje se stavljaju na tržište Srbije tako i na one kese koje dolaze iz uvoza.

“Značajno je da se ovim pravilnikom sada po prvi put donose tehnički uslovi za stavljanje kesa u promet od biopolimera, takozvanih kompostabilnih kesa”, navodi on.

Tačno su definisani pojmovi, odnosno od čega je napravljena kesa i šta stoga može da piše na njoj, a kako ne bi, kaže, dolazilo do zabune u tumačenju da li je kesa biorazgradiva ili nije, kao što je to bio slučaj proteklih meseci.

Kese su kategorizovane po debljini i materijalima koji su dozvoljeni, i određeno je koje tehničke uslove moraju da zadovolje da bi se našle na tržištu. Postoje tri vrste kesa po debljini, do 15 mikrona, od 15 do 50, i preko 50 mikrona, navodi Stevanović.

Kada je reč o materijalima od kojih se mogu praviti, doneti su tehnički uslovi za kese od čistog polietilena, za kese od novih bio sirovina i one sa dodatkom oksorazgradivih aditiva, a koje su i ranije bile definisane, starim pravilnikom.

Tendencija u celoj Evropi je, inače, da se plastične kese zabrane u potpunosti a takva praksa mogla bi da se primeni i kod nas, ako se zakonska rešenja EU prenesu i u naše zakonodavstvo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here