Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu vanrednu situaciju na sastanku održanom u četvrtak povodom situacije s koronavirusom.

“U pitanju je širenje virusa bez presedana, jer izvan Kine imamo registrovanih 98 slučajeva u 18 različitih zemalja”, rekao je na konferenciji za medije generalni direktor SZO Tedros Adanom.

Širom planete, potvrđeno je 7.818 slučajeva, od kojih 7.736 u Kini. Zvanični broj mrtvih, 170, nije se promenio od srede uveče.

SZO je saopštila i da proglašavanje vanredne situacije ne znači glas nepoverenja za Kinu, već upravo suprotno.

“Kina je preuzela izuzetne korake uprkos društvenom i ekonomskom uticaju na kineski narod. Da nije bilo tako, verujemo da bismo videli mnogo, mnogo više slučajeva širom sveta. Sada je važno da svi postupamo zajedno kako bismo sprečili dalje širenje virusa u zemljama nerazvijenijih zdravstvenih sistema”, dodao je on.

Svetska zdravstvena organizacija takođe je, nezvanično saznaje britanski “Gardijan”, osudila zabrane putovanja ili trgovine u određenim zemljama, nazvavši ih “ne primerom koji bi trebalo slediti, već odlukom koju bi trebalo razmotriti ispočetka”.

Mondo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here