Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



SNS skraćuje izbornu listu: Naprednjaci neće sa Popovićem, Draškovićem, Rističevićem, a sigurna su dva koaliciona partnera

post-title


SNS planira da, za razliku od prošlih parlamentarnih izbora 2016, izađe na predstojeće glasanje sa znatno kraćom izbornom listom na kojoj će, kako saznaje "Blic", biti mesta za Pokret socijalista i Pokret snaga Srbije, ali ne i za ministra Nenada Popovića i još neke manje stranke.

Pre četiri godine naprednjaci su na izbornoj listi "Ujedinjeni možemo sve" imali čak 10 koalicionih partnera - od Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića pa sve do Narodne seljačke stranke Marijana Rističevića i Koalicije izbeglica u Srbiji, i osvojili su 48,25 odsto glasova.

Međutim, za predstojeću izbornu kampanju odlučili su da u potpunosti promene strategiju i odreknu se koalicije sa malim strankama, odnosno ostave na listi samo najjače stranke. To su, po mišljenju vrha stranke, trenutno jedino Pokret socijalista Aleksandra Vulina i Pokret snaga Srbije Bogoljuba Karića. Prva na listi koalicionih stranaka kojih će se SNS odreći, kako saznajemo, jeste Srpska narodna partija Nenada Popovića.

To je juče praktično najavio i sam Popović.Da li ćemo mi ili neko drugi ostati u koaliciji zavisi isključivo od SNS-a i njenog predsednika Aleksandra Vučića. Ako odluče da ne žele da nastave saradnju sa SNP-om, razići ćemo se korektno, kao ozbiljni ljudi - apostrofirao je Popović.

Kako je rekao, nije tajna da postoje razlike u koaliciji, ali je istakao da je pozicija i politika SNP-a "kristalno jasna".Znamo koliko vredimo, objektivni smo, korektan partner i sasvim sigurno nećemo odustati od naše politike, niti ćemo dopustiti bilo kakvo potcenjivanje - rekao je Popović.

Ono što je vrlo zanimljivo je i pozicija tradicionalnog koalicionog partnera vladajućih stranaka u novom milenijumu, SDPS-a Rasima Ljajića. Još se vaga da li on može izaći samostalno kako na lokalne tako i parlamentarne izbore, preći cenzus od tri odsto ili će pak ostati na listi SNS. Ono što je gotovo izvesno, na listi SNS-a neće se više naći ni SPO niti Narodna seljačka stranka Marijana Rističevića, koji je brojnim gafovima u Skupštini naneo više štete naprednjacima nego koristi. To je, uostalom, generalni stav rukovodstva SNS-a da su u koaliciju sa velikim brojem malih stranaka uložili mnogo resursa, a zauzvrat malo toga dobili.

Zato su i odlučili da okrenu novi list i dobrano skrate izbornu listu. S tim što će, kako saznajemo, sigurni koalicioni partneri kao što su Pokret socijalista i PSS imati znatno veća ograničenja nego dosad, kako u pogledu broja poslaničkih mesta, tako i u vidu pristupa funkcijama u javnim preduzećima.Predrag Lacmanović iz agencije "Faktor plus" ističe da je logično što se SNS odlučio za skraćenje izborne liste.SNS se proteklih godina zalagao za široke koalicije u kojim se, ipak, znalo ko vodi glavnu reč. Pored SNS-a, u tim koalicijama jedino je donekle bio snažan SPS. Za sve druge partije koje su se našle na izbornoj listi SNS-a ne može se reći da su dale krucijalni doprinos uspehu i rejtingu koalicije. Zato je i logično zbog čega SNS hoće da skrati izbornu listu, pogotovo ako se ima u vidu i apetit članova SNS koji smatraju da mnoga mesta u državnom aparatu pripadaju pre njima nego drugim strankama - podvlači Lacmanović.Kako kaže, skraćenje liste SNS neće uticati na rejting stranke.

Rejting stranke pre svega zavisi od Aleksandra Vučića kao najjače figure, zato mislim da će ova odluka SNS više pogoditi male stranke koje će sada morati da odluče kako će i s kojom politikom izaći na izbore. Mislim da će većini tih malih stranaka biti problem čak i u koaliciji da pređu cenzus od tri odsto pošto su u vladajućoj koaliciji bile praktično statisti. Nisu razvili svoju prepoznatljivu politiku - objašnjava Lacmanović.

Koliki je domet PUPS-a?

Pred početak izborne kampanje postavlja se pitanje da li će u koaliciji sa SNS-om ostati Partija ujedinjenih penzionera Srbija koja je upravo pred prošle parlamentarne izbore 2016. promenila jato i priključila se na izbornoj listi naprednjacima nakon što je napustila koaliciju sa SPS-om i Jedinstvenom Srbijom.PUPS je na lokalnim izborima uvek izlazio samostalno i imao više od tri odsto. Ta stranka ima svoju ciljnu grupu pošto se bavi pravima penzionera i mislim da je realno da sama ili u koaliciji sa još nekom strankom pređe cenzus - kaže Predrag Lacmanović iz "Faktora plus".

Blic



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar