Protekla “atletska” nedelja je potvrdila dominaciju mlade čačanske sprinterke Ivane Ilić. Posle ubedljive pobede u juniorskoj trci (25.01.2020.) na 60 metara, u četvrtak 30.01. 2020. godine sa malim zakašnjenjem Atletski savez Srbije je proglasio najuspešnije atletičare u 2019. godini.

Po starosnim kategorijama je proglašeno po šest najuspešnijih u ženskoj i muškoj konkurenciji. Kako se i znalo na osovu postignutih rezultata za najuspešniju mlađu juniorku proglašena je Ivana Ilić.Šest najuspešnijih atletičarki po starosnim kategorijama su Ivana Španović, Milica Gardašević, Ivana Đurić, Ivana Ilić, Adrijana Vilagoš i Saima Murić.

Moramo napomenuti da je Ivana Ilić praktično potvrdila mlađe juniorsko priznanje, jer je u istoj kategoriji proglašena i predhodne godine.

Posle samo jednog dana pauze usledilo je Prvenstvo Srbije za seniore/ke u dvorani. Nastup Ivane Ilić je bio najbolji u ovoj godini iako je zbog greške sudija dosta oštećena. Već u kvalifikacijama trke na 60 metara Ivana je istrčala najbolju trku u ovoj sezoni, a verovatno i u dosadašnjoj karijeri zauzevši drugo mesto iza najbolje srpske sprinterke Milane Tirnanić (Crvena zvezda).

Nažalost došlo je do sudijske greške u merenju rezultata pa je trka poništena, ali samo za ovu grupu pa su ostale grupe imale dosta veću pauzu do finala i manji napor. Usledila je nova trka nakon 30. minuta u kojoj je takođe zauzela drugo mesto, izjednačila svoj lični rekord (7,72) i izborila plasman u finale.

Finale je održano nakon 45 minuta. Pored toga što je finalna trka za Ivanu bila treća uz kratko vreme oporavka, dok je za većinu finalistkinja bila druga, pokazala je visok nivo pripremljenosti i forme. Sjajno 3. mesto uz novi lični rekord (7,71) je nagrada za veliko zalaganje i požrtvovanost koju pokazuje na treninzima.

Već u ponedeljak iz ASS je stiglo novo priznanje za AK “ČAAK”, veliku čast da brani boje Srbije na predstojećem juniorskom Prvenstvu Balkana imaće Ivana Ilić u trci na 60 metara. Pored Ivane u Istanbul (Turska) će putovati i njen trener Dragan Dukanac kao deo stručnog štaba.”Za Ivanu će ovo biti veliko sportsko iskušenje, mi radimo u veoma skromnim i za ovu disciplinu gotovo nikakvim uslovima. Primetan je ogroman napredak u srpskom sprintu posle izgradnje Atletske dvorane, ali to koristi atletičarima iz Beograda i okoline, zato je senzacija kada se pojavi neko poput Ivane.

Na predstojećem Prvenstvu Balkana od Ivane očekujem veliku borbenost koju pokazuje uvek kada je teško, obzirom da je ulazna godina juniorki i da 60 metara nije njena primarna disciplina u Istanbulu je sve moguće. U koliko uspe da se vrati sa medaljom to bi bio veliki uspeh, jer u ovom trenutku u kategoriji juniorki ima 8 rezultat na Balkanu. Karakteristično za Prvenstvo Balkana u atletici je da sada Balkansku atletsku federaciju čine 23 zemlje, pa su tu mnogi koji nemaju geografsku vezu sa Balkanom, kao na primer Austrija, Izrael, San Marino, Jermenija, Ukrajina, Gruzija, Moldavija…” ističe trener Dragan Dukanac.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here