Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Umesto gotovinom i karticama, možete da plaćate pomoću QR koda

post-title


Iz Narodne banke Srbije poručuju da će uskoro moći da se plaća preko IPS QR koda umesto karticama i gotovinom. Da bi se taj način plaćanja izvršio, potreban je samo mobilni telefon i instalirana, prilagođena mobilna aplikacija banke.

Za struju, telefon, Infostan i druge usluge koje građani plaćaju, svakog meseca izda se 15 miliona računa. Zbog različitih rokova uplate, većina građana mora da ide u poštu ili banku više puta.
Umesto gotovine ili platnih kartica, sve to moglo bi da se završi i mobilnim telefonom preko aplikacije QR kod. Viceguvernerka Narodne banke Srbije Dragana Stanić je ukazala da se uveliko prelazi na e-trgovinu. "Tokom 2019. godine imali smo 13 miliona transakcija e-komerca, građani su kupovali i plaćali na internetu. Od toga sedam miliona transakcija obavljeno je na sajtovima domaćih trgovaca", rekla je Stanićeva dodajući da se više transakcija obavlja preko mobilnih telefona nego preko računara.

Od pilot projekta, do primene

Iz tog razloga, Narodna banka je ulagala upravo u ovoj oblasti. U specijalnoj laboratoriji NBS je sa bankama i trgovcima radila na uvođenju mogućnosti plaćanja pomoću IPS QR koda. "Banke su pripremile aplikacije za mobilno bankarstvo, radile su na njihovom ažuriranju i unapređivanju, da bi imale mogućnost plaćanja na prodajnom mestu u trgovini, skeniranjem QR koda", navela je Stanićeva. Rešenja su testirana, a NBS je dala smernice kako da se unaprede da bi korisničko iskustvo bilo što jednostavnije, sa što manje klikova. Narednih dana, ovaj vid plaćanja biće moguć u radnjama koje su učestvovale u pilot projektu, a zatim će moći i masovno da se plaća na ovaj način.

Ažuriranje aplikacije

Kada banka bude dobila zeleno svetlo, korisnici će na svojoj mobilnoj aplikaciji banke videti ikonicu koja im poručuje da apdejtuju aplikaciju. "Tada će vas prebaciti na 'stor' (Guglova, ili Eplova 'prodavnica') i apdejtovati. Na početnom ekranu imaćete dve ikonice IPS pokaži i IPS skeniraj", rekla je Stanićeva. IPS pokaži omogućava kupcu da na telefonu kreira jendokratni QR kod, koji kasirka skenira čitačem, dok IPS skeniraj omogućava kupcu da skenira kod trgovca na mobilnom uređaju. "Vi skenirate kod, ukucate vaš pin, ostavite otisak prsta ili prepoznavanje lica, i transakcija je izvršena", navodi viceguvernerka.

Transakcija za jednu sekundu

Razlika u odnosu na plaćanje karticom je što trgovac dobija novac odmah, za razliku od plaćanja kraticom kada ga dobija za nekoliko dana. Provizija ne postoji za kupca, a za trgovca je minimalna, rekla je Stanićeva. Ovaj način plaćanja posebno odgovara malim trgovcima, prodavcima na pijacama i malim buticima, jer je neophodan samo mobilni telefon, da bi se omogućila trgovina bez korišćenja keša i kartica. Iz sigurnosnih razloga, QR kod koji potrošači kreiraju traje samo nekoliko sekundi. Stanićeva je najavila da će februarski računi za Infostan, koji na naplatu stižu u martu, moći da se plate pomoću QR koda.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar