Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Čačku održana prezentacija dualnog sistema obrazovanja

post-title


U Skupštini grada Čačka danas je organizovana prezentacija dualnog sistema obrazovanja za privredna preduzeća koja su zainteresovana da učestvuju u projektu dualnog obrazovanja od naredne školske godine. U toku je realizacija plana upisa u narednu školsku godinu u skladu sa potrebama i interesovanjem privrede, a projekat realizuju PK Srbije u saradnji sa ministarstvom prosvete.
Osim dosadašnjih 38 u školskoj 2020/2011. godini biće ponuđeno novih 6 obrazovnih profila u oblasti gumarske tehnologije, plastike, tekstila, nameštaja i telekomunikacija za koja su privrednici već iskazali potrebu. "Obrazovni profili u dualni model obrazovanja uvode se na zahtev privrede, a mi smo tokom godine u PK Srbije prikupljali podatke o potrebama privrede, o deficitarnim zanimanjima kako bi one svoje potrebe za radnicima rešili na duži rok", ističe Ana Stojanović, rukovodilac Službe za dualno obrazovanje i obrazovne politike PK Srbije.
Ana Stojanović
Privreda se poslednjih godina žali na nedostatak kadrova posebno majstora gotovo svih profila i jedna od šansi da popune potrebe deficitarnim kadrovima je da se uključe u sistem dualnog obrazovanja. "U stolarskoj industriji nema kadra, a značio bi nam bilo koji profil, jer nema mladih radnika", kaže Slavko Stamenić iz firme Furnex iz Čačka.
Slavko Stamenić
Mada je odziv privrednika na prezentaciju dualnog sistema obrazovanja bio veoma slab, Predsednik Foruma privrednika Dragan Čakarević smatra da je privreda spremna za ovakav sistem obrazovanja.
Čačak ima tri akreditovane firme koje su uključene u sistem dualnog obrazovanja, Lučani dve, a Ivanjica jednu akreditovanu firmu. U Srbiji je u sistem dualnog obrazovanja do sada uključeno 880 poslodavaca i 72 škole sa 6100 učenika u 48 gradova i opština.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar