Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Svaki osmi građanin Srbije nema nijedan zub

post-title


Tek svaki drugi stanovnik Srbije pere zube više od jednom dnevno, a svaki osmi nema nijedan zub, pokazuju istraživanja. Šta je potrebno da se promeni takav stomatološki karton nacije – bolja prevencija ili da se stomatološke usluge vrate pod okrilje osnovne zdravstvene zaštite i budu besplatne za sve građane, kako je bilo do 2005. godine.

Prema statistici, retki su oni koji redovno kontrolišu zube. A koliko je važno da idemo na preventivne preglede i vodimo računa o oralnoj higijeni pokazuju istraživanja, po kojima je loše oralno zdravlje povezano sa razvojem kardiovaskularnih, respiratornih i mnogih drugih bolesti.
„Nije sjajno oralno zdravlje stanovništva Srbije, ali nije razlog samo to što nije pokriveno zdravstvenom zaštitom. Dosta je razlog i nemarnost naših pacijenata. Obično čekaju do kraja i kada dođu obično nastaju komplikacije“, napominje profesor dr Aleksa Marković, dekan Stomatološkog fakulteta u Beogradu. „Loša kultura higijene usne duplje, jer postoji jedno staro dobro pravilo počev od malog uzrasta, da deca ne treba da peru zube do šeste godine, jer su to mlečni zubi, oni će ispasti“, novodi prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja. Od 2005. godine pravo na besplatno lečenje u državnim ustanovama imaju deca do 18 godina, studenti do 26 godina, trudnice, socijalno ugrožene kategorije stanovništva i stariji od 65 godina. Kako saznaje RTS, u besplatno lečenje bi mogao da se uključi i privatni sektor, ali delimično. „Radimo na tome da sklopimo ugovore sa privatnicima za stomatološke usluge, na prvom mestu za decu i to ćemo prvo uvesti za kategoriju dece sa posebnim potrebam, potom decu sa određenjim oboljenjia i onda ćemo razmišljati o drugim kataegorijama“, ističe prof. dr Sanja Radojević Škodrić v.d. direktorka RFZO-a. Državni sekretar Ministarstva zdravlja napominje da je ministarstvo u stalnoj komunikaciji sa komorom stomatologa. „Poslednjih meseci intenzivno smo sarađivali upravo na stvaranju zakona o dentalnoj medicini, koji će jasno definisati šta će pripasti iz domena stomatologije državnom sektoru, a šta privatnom“, dodaje Vekić. Do tada na Stomatološkom fakultetu već postoji program u okviru kojeg na studentskim vežbama pacijenti ne plaćaju usluge. Sve što studenti rade pacijentima, kontrolišu nastavnici. „U toku godinu dana naši studenti izvade 1.600 zuba u okviru programa, plombi 4.000 hiljade, lečenja 2.000, totalnih proteza 1.400 , keramičkih krunica 2.000 u toku godiu dana, sve u okviru besplatnih programa“, navodi profesor Marković. Pacijente koji vode računa o zdravlju zuba, trenutno, najjednostavnije vađenje zuba košta od 800 dinara, plomba je do 3.000, a krunica, u zavisnosti od kvaliteta, i do 20.000 dinara.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar