U glavni grad Crne Gore su peške stigli pripadnici starih crnogorskih plemena: Kuča, Merinića, Bjelopavlića, Pipera, Bratonožića i ostalih.

Mnogi su stigli ispred Hrama Hristovog vaskrsenja nakon više sati pešačenja. Ovo je najveći skup koji pamti Podgorica — oko 60.000 ljudi, navod Sputnjik.

“Atmosfera je izuzetno lepa. Mnogobrojne litije krenule su još sinoć, jutros i tokom dana širom Crne Gore, spajaju se i pritižu na glavne molebane i litije u gradovima. Oboreni su rekordi u dužini litija, a biće oboreni rekordi i u masovnosti. Ljudi inspirišu jedni druge, objedinjeni i posvećeni su rečima sveštenstva da sve protekne mirno i dostojanstveno, hrišćanski i pravoslavno. Crna Gora na najlepši način brani svetinje i svoju veru pradedovsku. Estetika današnjeg dana upućuje na nedavne reči patrijarha Irineja: “Sveta Crna Gora””, izjavio je analitičar Luka Radonjić.

Otac Predrag Šćepanović rekao je da je pred Saborni hram u Podgorici večeras stiglo na desetine hiljada ljudi.

„A kažu neki da spava Stara Crna Gora“, kazao je Šćepanović, zahvalivši se Bjelopavlićima, Bratonožićima, Kučima… Pomenuo je i Moračane, Rovčane, Tološane, Zetu…

Prolazeći pored zgrade Predsedništva grupa okupljenih je pevala: „Ustala je Crna Gora, svetinja se branit‘ mora; Milo lopove.“

Ispred hrama okupljenima će se obratiti paroh bokokotorski Momčilo Krivokapić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here