Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Šta nedostaje Rudniku da bi privukao više turista

post-title


U toku je zimski raspust, a odmarališta na našim planinama su puna turista skijaša. Ipak, na samo sto kilometara od Beograda je planina Rudnik, čije prirodne lepote još nisu dovoljno iskorišćene. Razvijen je seoski turizam, pa brojna domaćinstva primaju turiste. Ipak, za bolje predstavljanje i turistički razvoj rudničkog kraja važna su i nova ulaganja.

Najlepša planina Šumadije najbolje se upoznaje u hodu. Obeležene su brojne planinarske i staze zdravlja, pa u lepoti šumovitog Rudnika uživaju zaljubljenici u prirodu, uz odmor u seoskom ambijentu gotovo netaknutog planinskog kraja. "Prvenstveno dopada im se svež vazduh na Rudniku i dopada im se pogled naš što imamo, posle toga hrana naša. To je neka junetina ispod sača, lepinje sa kajmakom i pršutom, sve domaće", objašnjava Danka Petrović, ugostitelj sa Rudnika.
Vazduh opija, a pogled sa rudničkih vrhova zaista ostavlja bez daha. Rudničani kažu da tokom godine imaju veliki broj sunčanih, ali i snežnih dana. Tu se ukrštaju vetrovi, a osam vrhova je iznad hiljadu metara nadmorske visine. Zato je Rudnik proglašen za vazdušnu banju još 1922. "I od tada su počeli znameniti Beograđani da dolaze i da grade svoje vile i letnjikovce na Rudniku i zimovnike, pa su preko zime boravili na skijanju i zimovanju, a preko leta na letovanju", priča hroničar Rudnika Momčilo Paunović. Rudnik je proznatljiv na turističkoj mapi Srbije jer već ima veliki broj seoskih turističkih domaćinstava koji rado, više od decenije, dočekuju goste. "Lokalna samouprava planira izgradnju otvorenog bazena, a planira se izgradnja Vizitorskog centra na Rudniku. To bi u svakoj varijanti kompletiralo ponudu, turističku ponudu Rudnika, samim tim bi on bio interesantniji i lepši za naše goste", ističe direktor Turističke organizacije Gornji Milanovac Desimir Ćalasan. Bogat šumama i izvorima Rudnik čuva predanja i istoriju. Poznato je da je u srednjem veku bio važan rudarski, trgovački i strateški centar. Na taj period podseća i spomenik prirode Ostrvica gde je na ostatku razorene vulkanske kupe postojalo vojno utvrđenje.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar