Novi zakon o bezbednosti u saobraćaju koji danas stupa na snagu donosi strože kazne za vozače koji voze u alkoholisanom stanju i prekoračuju brzinu i osim novčanih, predviđa i zatvorsku kaznu. Iz Uprave policije navode da je cilj ovakvog zakonskog rešenje bolja bezbednost svih učesnika u saobraćaju, kao i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa fatalnim ishodom. Sa druge strane, crnogorski vozači, iako podržavaju novi zakon, skeptični su kada je reč o njegovoj primeni i tome da će se njime značajno promeniti stanje na putevima.

Foto: Shutterstock

Saobraćajni pozornik Milorad Popović, za “Novosti”, kaže da su novim zakonom pooštrene kazne, ali da je policija i do sada savesno radila sve u cilju veće bezbednosti u saobraćaju.

– Naravno, očekujemo da će vozači sada dva puta razmisliti pre nego što za volan sednu nakon koje čašice alkohola. Svi znamo da uvek postoje oni koje nijedan zakon ili kazna u tome neće sprečiti, ali očekujemo da se broj nesavesnih vozača smanji – kazao je Popović.

Ističe i da policija svakodnevno kontroliše vozače, sankcionišu one koji voze brže od dozvoljenog, pod dejstvom alkohola i uz druge nepravilnosti, ali i da se često organizuju akcije u kojima dodatno pojačaju kontrolu.

– Takvih akcija će biti i ubuduće, ali ukoliko se ne podigne svest vozača, sve kontrole i kazne nam neće biti dovoljne. Zato se nadam da će novi zakon uticati na svest svih učesnika u saobraćaju, kako mi u policiji i očekujemo – kaže policajac.

Vozači sa druge strane nisu mnogo optimistični da će strože kazne značajno uticati na veće poštovanje saobraćajnih pravila.

– Svi smo bili svedoci situacije kada neko napušta slavu, rođendan ili neko veselje pripit i da seda za volan tvrdeći da je u stanju da vozi. Uz to uglavnom dolazi i do nekontrolisane brzine, i eto opasnosti na putu. Voleo bih da nove kazne dovedu u red takve vozače, ali se plašim da će ih i dalje biti mnogo – smatra dugogodišnji vozač Darko Bulatović iz Podgorice.

Slično smatra i Marija Vasović, navodeći da u Crnoj Gori saobraćajna kultura nije na visokom nivou.

– Osim pijanih vozača i onih koji voze prebrzo, smatram da veliku opasnost predstavljaju i oni koji tokom vožnje koriste mobilni telefon. Sve to u kombinaciji sa nekulturom i nervozom vozača dodatno utiče na bezbednost. Teško da će kazne promeniti naš mentalitet. Gotovo svaki vozač koji vidi patrolu na putu, upozoriće na nju vozače koji im idu u susret kako bi prilagodili brzinu tek toliko da izbegnu policiju – kazala je Vasovićeva.

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja predviđa strože kazne za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od dva promila ili većoj, koji upravljaju vozilom pod uticajem opojnih droga ili drugih psihoaktivnih supstanci, ili se u naselju kreću brzinom koja je za 70 kilometara na čas i više veća od dozvoljene brzine ili van naselja brzinom koja je za 90 kilometara na čas veća od dozvoljene brzine Zakon predviđa isključivo zatvorsku kaznu od 15 do 60 dana.

ZA GODINU 5.872 UDESA

Prema Izveštaju o stanju bezbednosti saobraćaja za 2018. godinu u Crnoj Gori dogodilo se 5.872 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo 48 osoba. Kako se navodi u tom dokumentu, u poređenju sa godinom ranije broj nezgoda povećan je za 3,4 odsto, ali je smanjen broj smrtno stradalih i povređenih osoba. Najveći broj poginulih u saobraćaju su vozači motornih vozila, 24, a poginulo je i 12 saputnika, osam pešaka i četiri motociklista. Kao uzrok najvećeg broja udesa navode ljudski faktor.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here