U strogom centru grada, uz ulaganja Grada Čačka i ostalih donacija, ugašeno je oko petnaestak toplotnih izvora, koji su za grejanje koristili velike količine lož ulja, mazuta, pa čak i uglja. Pre dve godine, rekonstrukcijom kotlarnice “Prosveta”, ugašen je poslednji toplotni izvor, koji je kao osnovno gorivo koristio mazut i izgrađeno postrojenje koje ima vrlo visoku energetsku efikasnost, više od 96 odsto. Iako sva postrojenja čačanskog preduzeća za grejanje koriste isključivo gas, imaju i mogućnost korišćenja alternativnog goriva – mazuta, ukoliko se dogodi neki poremećaj na tržištu energije. 

– Prošle godine smo toplotne izvore zgrada sudova i Ministarstva unutrašnjih poslova prespojili na našu toplanu “Šumadija”, koja koristi gas, i na ovaj način je ugašena poslednja kotlarnica na mazut u centru grada, što je obezbedilo pouzdanije i kvalitetnije grejanje i čistiji vazduh. Ove godine ćemo uraditi kotlarnicu kod fakulteta i osnovnih škola. Na ovom prostoru postoji čak sedam toplotnih izvora koji uglavnom koriste lož ulje, ugalj i mazut. Nabavili smo opremu, izabran je izvođač građevinskih radova, kupljene su toplotne podstanice za OŠ “Vuk Karadžić”, Muzičku i Tehničku školu – objašbjava direktor Javno komunalno preduzeće za grejanje “Čačak” Danko Ćalović.

-Na ovaj način povezaćemo škole i ugasiti kotlarnicu koja sada koristi lož ulje. Trenutno čekamo da Republička direkcija za imovinu da saglasnost da se bez naknade prenese parcela u svojinu Grada Čačka, kako bi dobili odgovarajuće dozvole i započeli izgradnju. U drugoj fazi, sledeće godine, na ovu kotlarnicu priključićemo Tehnički fakultet koji trenutno koristi ugalj i Agronomski fakultet koji kao gorivo koristi mazut. Zgrade i objekte koji se nalaze pored fakulteta, takođe ćemo povezati na ovu malu toplanu – najavljuje direktor Ćalović.

Prema njegovim rečima, jedina kotlarnica u strogom centru grada koja je za grejanje koristila mazut, a prošle godine konvertovana na lož ulje, je “Proleće”, ali njom gazduju vlasnici stanova i poslovnih objekata na ovoj lokaciji.

– Naše preduzeće je već pripremilo postrojenje koje u roku od dva, tri sata može da se aktivira. Preduzeće je još pre nekoliko godina iz donacija dobilo savremenu podstanicu, koja je priključena na našu kotlarnicu “Šumadija”. Na ovaj način ugasili bi i poslednju kotlarnicu u centru grada koja koristi goriva koja ne ispunjavaju zakonske propise. Naravno, kada je reč o zaštiti životne sredine i smanjenju zagađenosti vazduha, nastavićemo da unapređujemo svoja postrojenja. Redovno merimo emisiju štetnih gasova, dva puta godišnje. Rezultati su već godinama odlični i zadovoljavaju stroge standarde našeg zakona – zaključuje Ćalović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here