Proslavljena jugoslovenska glumica Sonja Savić nije dobila ulicu u rodnom Čačku jer će njenim imenom biti nazvan park kod Železničke stanice, izjavila je za Radio Slobodna Evropa zamenica gradonačelnika Čačka Milica Dačić.

Na ovaj način ona je demantovala navode po kojima nijedna od 68 čačanskih ulica koje će uskoro biti preimenovane neće poneti ime poznate glumice zbog, kako je isticano, “načina života koji je vodila“.

– Stav grada Čačka, odnosno Gradske uprave je da mali park kod Železničke stanice ponese ime naše poznate i priznate glumice Sonje Savić, koja je ime Čačka, grada u kojem je rođena, širila po prostoru bivše Jugoslavije. Smatramo da drugi po veličini gradski park zaslužuje da ponese ime Sonje Savić. To je zapravo razlog. Nema nikakvog uplitanja privatnog života, pogotovo kod ljudi koji su se bavili umetnošću i kod kojih je potpuno odvojen javni i privatni život – izjavila je Dačić.

Nadležni u lokalnoj samoupravi nisu, međutim, mogli da preciziraju kada će ova inicijativa zvanično biti realizovana.

Kustos Galerije “Nadežda Petrović“ Predrag Živković, koji godinama brine o umetničkoj zaostavštini heroine jugoslovenskog filma, nada se da će gradska vlast održati reč i prepoznatljivi gradski toponim nazvati po Sonji Savić.

– Zaista mi je drago da će jedan gradski lokalitet, a posebno taj park u čijoj blizini je Sonja i odrasla poneti njeno ime. Dodao bih i da bi bilo lepo da se realizuje i onaj drugi deo predloga podnosioca inicijative za ulicu Sonje Savić, odnosno da se postavi skulptura “Ona hoda sama kroz grad“, koja bi bila delo čačanskih autora. To bi zaista bila sjajna stvar i Čačak bi se na pravi način odužio delu Sonje Savić – navodi Živković za RSE.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here