Za pravoslavni duhovni centar Atos, koji je deo istorije i kulture sveta, kaže se da diše praznicima Presvete Bogorodice. Hilandar, srpski viševekovni centar liturgijskog života, posle 16 godina od katastrofalnog požara, dobija novi sjaj.

U manastirskom kompleksu Hilandara, najznačajnijeg srpskog manastira, obnovljeno je oko 80 odsto izgorelog dela drevne lavre. Obnova kompleksa na Svetoj Gori je složen posao.

“U proteklih godinu dana mi smo uselili Beli konak. Završen je i pušten protivpožarni sistem, hidrantska mreža, rezervoar koji je napravljen još pre deset godina. Prošle godine u toku zime puštena je nova kotlarnica. Priprema toplotne energije je rešena van manastira. Veliki konak i Sinodik urađeni su autentično”, kaže projektant rekonstruisanih objekata profesor doktor Nenad Šekularac.

Završena je i rekonstrukcija trpezarije.

“Na proleće krećemo sa radovima na onom objektu odakle je i izbio požar, gde su bili najveći problemi. To je objekat Igumenarije i Dohije. Treba da dobijemo saglasnost od grčkih službi nakon početka Velikog posta”, objašnjava Šekularac.

Raduje što se uporedo sa arhitektonskom obnovom izgorelih objekata, manastir Hilandar i duhovno obnavlja.

Vlada Srbije je glavni donator obnove nemanjićke zadužbine na Atosu, kao i Srpska pravoslavna crkva i verujući narod.

Svojevrsno svetilište duhovnog, crkvenog, državotvornog i prosvetnog uzdizanja srpskog naroda, Hilandar je i ogledalo kulture i duhovnosti pravoslavnog sveta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here