Sa zimom je gotovo, snega, osim na nekim planinama, neće biti, a ni temperatura neće padati ispod nule, prema mesečnoj prognozi RHMZ-a.

Narednih dana očekuje nas lepo vreme, kao i toplija jutra. U Beogradu će temperatura biti od 10 do 16 stepeni, preko dana, a kiša nas očekuje retko – sledećih 30 dana, samo nekoliko biće praćeni i kišom, a samo za 2. mart najavljena je i grmljavina.

Kako se na sajtu RHMZ-a navodi, očekivana količina padavina je 37 mm.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkoh zavoda, očekuje se da će srednja temperatura vazduha tokom marta u Srbiji biti do dva stepena iznad višegodišnjeg proseka. Kako navodi Republički hidrometeorološki zavod, vreme u Srbiji biće slično kao u ovom periodu 1990. godine.

“Do kraja februara u Srbiji će temperature biti oko i iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine. U nižim predelima će biti prolazna naoblačenja, u brdovitim sa mešovitim padavinama, dok će se na planinama snežni prekrivač povećati od 10 do 20 centimetara. Usled jakog severozapadnog vetra u planinskim predelima doći će do pojave šnežnih nanosa u noći izmedju srede i četvrtka”, kaže za Tanjug meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj.

Prema njegovim rečima, u nedelju i početkom naredne sedmice u Srbiji će biti ponovni rast temperature od 15 do 20 stepeni. Kako kaže, u planinskim predelima će doći do topljenja snežnog prekrivača.

“Naredni izraženiji hladni front se očekuje u četvrtak 27. februara, pa će u nižim predelima biti kiša, dok će na planinskim padati sneg”, dodaje Sovilj.

U Beogradu će od srede do četvrtka padati kiša, dok će ostali dani biti suvog vremena, maksimalnih vrednosti od 8 do 12 stepeni. Prema prognozama RHMZ, očekuje nas samo nekoliko kišnih dana u narednim nedeljama.

“U nedelju i početkom naredne nedelje, poput jučerašnjeg dana, temperature će biti od 15 do 20 stepeni”, rekao je Sovilj.

Prema podacima RHMZ-a, zima je definitivno prošla i to bez snega. U Beogradu sneg je poslednji put padao 28. decembra, ali se nije zadržavao.

Na Zlatiboru i Kopaoniku padaće sneg i temperature će biti nešto niže nego u ostatku zemlje.

Ipak, RHMZ upozorava da se mesečna prognoza izrađuje između 1. i 15. u mesecu, pa je ova prognoza orijentaciona, jer je mesec mart poznat po različitim temperaturama, pa nas jednog dana može očekivati prolećna, a već narednog možda i zimska temperatura.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here