Današnja, 75. sednica Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac završena je usvajanjem svih predloženih tačaka Dnevnog reda. Većnici su jednoglasno usvojili predlog Sporazuma o saradnji u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i poslova razvoja civilne zaštite gradova i opština u slivu Zapadne Morave.

Predsednik opštine Dejan Kovačević istakao je da je opština Gornji Milanovac, zajedno sa još 17 lokalnih samouprava, potpisala Sporazum kako bi u narednom periodu na bolji način rešavala sve probleme vezane za smanjenje rizika od katastrofa:

„ Ovim sporazumom smo formirali jednu zajedničku službu čije će sedište biti u Kruševcu, a povod za formiranje službe jeste da na jednoobrazan način rešimo sve probleme, pogotovo kada su u pitanju katastrofične poplave koje smo imali 2014. godine, i mi u Milanovcu, i dosta opština u slivu Zapadne Morave, kada je i krenula inicijativa o udruživanju tih opština u jednu celinu. Ono što je bitno jeste da će ta služba na sebe preuzeti izradu sve planske dokumentacije, kako bismo zajedničkim snagama rešavali naše vodotokove. Ni Gornji Milanovac ni ostale lokalne samouprave ne mogu same da egzistiraju kada su katastrofici u pitanju. Mi smo već jedan deo novca dobili po projektu i radili smo sisteme za ranu najavu, tako da ćemo u budućnosti imati pored toga jednu stručnu službu koja će se baviti izradom dokumentacije i davanjem predloga rešenja opštinama kako se boriti i na najbolji način sprečiti katastrofike u budućnosti“.

Većnici su, takođe, jednoglasno doneli Zaključak o nabavci i isporuci protivgradnih raketa. Ove godine, kao i prethodne, za nabavku raketa opredeljeno je dva miliona dinara, čime će se nabaviti oko pedeset protivgradnih raketa.

„Uz samu popunu raketa, mi u ovoj godini, preko Ministarstva poljoprivrede, planiramo da realizujemo i državni projekat, a to je automatizacija lansirnih rampi, tako da je Moravički okrug ušao u projekat izgradnje novih automatskih lansirnih rampi, što će nama umnogome olakšati situaciju jer znate da je na selima teško naći protivgradne strelce koji su u mogućnosti da 24 sata, u vreme kada je to potrebno, prate vremenske uslove i lansiraju rakete“, naglasio je predsednik Kovačević i dodao da je budžet za poljoprivredu za 2020. godinu uvećan za deset posto, tj. za pet miliona dinara, što će se činiti u naredne četiri godine.

„Mi smo za 2020. godinu uvećali budžet za poljoprivredu za pet miliona dinara i to ćemo raditi u naredne četiri godine, uvećavaćemo budžet poljoprivrede za deset posto godišnje, a iz tog budžeta finansiramo nekoliko stvari koje ublažavaju bilo kakve vidove elementarnih nepogoda, tako da ukoliko želimo da sprečimo sušu mi ćemo finansirati arterske bunare, što i jeste u planu i programu za finansiranje za ovu godinu. Takođe, nabavka protivgradnih mreža je, pored protivgradnih raketa, jedan od vidova zaštite od grȁda. Zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede smo napravili program subvencija u privredi koji će značiti da možemo finansirati i usluge osiguranja. Svake godine apelujem na poljoprivredne proizvođače da ukoliko sa vrlo malim učešćem mogu doći do polise osiguranja to i urade i da smanje bar štetu na uložena sredstva koja ulažu u poljoprivrednu proizvodnju. Poljoprivredna prizvodnja jeste proizvodnja pod otvorenim nebom i jeste nešto za šta treba i država da se založi da se ta poljoprivredna proizvodnja očuva pre svega kako bismo imali višak proizvoda koji možemo plasirati, kako na domaće tako i na inostrano tržište“, zaključio je predsednik Kovačević.

Pored navedenih tačaka, na današnjoj sednici jednoglasno su usvojeni i predlozi Rešenja o izmenama i dopunama Rešenja o rasporedu dela sredstava namenjenih za održavanje saobraćajne infrastrukture, kao i Rešenja o davanju saglasnosti na izmene i dopune finansijskog plana Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac za 2020. godinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here