Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” je osnovcima tokom zimskog raspusta 2020. ponudila nekoliko aktivnosti, prostor i vreme za kreaciju i zabavu, ali i za neformalno učenje. U lepom ambijentu novoopremljenog prvog sprata Odeljenja za decu i mlade deca su se družila, gledala filmove, učila programiranje, razvijala moždane vijuge i smisao za lepo, igrala šah i druge društvene igre.

Biblioteka je organizovala dve radionice: radionicu šaha i radionicu programiranja micro:bit računara. Radionici šaha je prisustvovalo 22 učenika koji već treniraju ili se prvi put susreću sa ovom igrom. Radionicu je vodio Ivan Dimitrijević, trener Šahovskog kluba „Borac”.

Osnove programiranja micro:bit računara je radionica realizovana u okviru projekta „Digitalni građanin” Instituta za razvoj i inovativnost mladih koji je izabranim bibliotekama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije dostavio modernu edukacijsku opremu. Bibliotekari Vladimir Simić i Aleksandar Vukajlović su prošli obuku, a nakon toga održali osam radionica, u okviru kojih se učilo, razvijala kreativnost i koristile digitalne tehnologije.

Više od stotinu mališana došlo je na pet projekcija filmova nastalih na osnovu čuvenih književnih dela za decu. Oni su bili u prilici da sa bibliotekarima prokomentarišu odgledano i da potraže i ponesu kući na čitanje knjige koje su bile inspiracija za drugo umetničko delo.
Veliko interesovanje izazvao je poziv iz Biblioteke na druženje uz igre kao što su: Domine, Monopol, Ne ljuti se čoveče, Dum dum dum, Martina zagonetna kutija, Martine zagonetne domine, Aktiviti i dr. Ekipe su se okupile ukupno šest puta, a uz takmičarski duh, druženja četvrtkom i petkom bila su obeležena neizbežnom grajom i smehom.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here