Projektna dokumentacija za drugi pravac auto-puta od Beograda do Sarajeva, Požega – Kotroman, biće završena ove godine, a radovi bi mogli da počnu 2021.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je nakon sastanka sa ministrom za transport i komunikacije BiH Vojinom Mitrovićem rekla da je dogovoreno da se već naredne sedmice formira operativni tim koji će se baviti realizacijom zajedničkih projekata.

Kazala je da je izabran izvođač radova za zajednički granični prelaz na mostu između Ljubovije i Bratunac i da bi njegova gradnja mogla da bude završena već do kraja ove godine ili početkom 2021.

Ministarka je rekla da je sa kolegom Mitrovićem razgovarala o već izgrađenom mostu na Drini između Ljubovije i Bratunca, koji će biti funkcionalan kada bude izgrađen zajednički granični prelaz na strani Republike Srpske.

Zahvalila je ministru Mitroviću i Miloradu Dodiku na donošenju određenih odluka i izboru izvođača radova.

“Razgovarali smo i o rekonstrukciji još 11 mostova i verujem da ćemo vrlo brzo potpisati sporazum o toj rekonstrukciji. Vlada Srbije obezbedila je budžet za šest mostova koje ćemo zajednički rekonstruisati”, navela je Mihajlović.

Izrazila je zadovoljstvo što je ministar Mitrović prvo u Srbiji posetio njeno ministarstvo. “Infrastruktura povezuje ljude, a nama je vazno da povežmo naš narod i da ljudi sa obe strane Drine imaju što bolju komunikaciju. Dogovorili smo se da formiramo operativnu grupu koja će se već sledeće nedelje dogovarati o svom prvom sastanku i baviti ovim važnim temama”, rekla je ona.

Mihajlović je podsetila da su započeti radovi na izgradnji autoputa od Beograda do Sarajeva na pravcu Kuzmin – Sremska Rača i dodala da se radovi odvijaju dogovorenom dinamikom.

“Razgovarali smo o železničkoj vezi između Beorgada i Sarajeva, što je za nas takođe značajno”, kazala je ministarka i podsetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić o tome govorio još pre dve godine.

Kaže da je danas na sastanku bilo reči o potencijalnim pravcima i vrednosti investicije.

Ministar Mitrović je rekao da je došao kao ministar u prvu zvaničnu posetu Srbiji i zahvalio predsedniku Vučiću i Vladi Srbije na pomoći Republici Srpskoj i BiH u prethodnom periodu. Dodao je da je Srbija pomogla Republiku Srpsku sa skoro 30 miliona evra, što je vrlo važna pomoć.

“Razgovarali smo o izgardnji autoputa Beograd – Sarajevo i hvala predsedniku Vučiću koji je prihvatio da Srbija finansira izgradnju mosta na Savi, koji spaja dva naroda i dve države, Srbiju i Republiku Srpsku, a time i BiH”, naveo je.

Mitrović je rekao da je sa ministarkom Mihajlović razgovarao i o unapređenju železničkog saobraćaja. “Nadam se da ćemo imati izuzetno dobru saradnju, zbog čega ćemo formirati opertivni tima koji će pratiti ove aktivnosti. Daćemo punu podršku planiranim projektima da se što pre završe”, zaključio je Mitrović.

Infrastrukturna revolucija u Srbiji se nastavlja ulaganjem jedne milijarde evra u kanalizacione sisteme i 10 milijardi evra u dodatnih 500 kilometara auto-puteva širom zemlje i 5.000 km regionalnih puteva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here