Računi Fabrike reznog alata iz Čačka u blokadi su punih deset godina. U njoj trenutno radi 503 radnika, a skoro polovini plate nisu isplaćene, kao ni doprinosi za PIO. Upravo zbog ove teške situacije, u Ministarstvu privrede na inicijativu gradonačelnika Čačka ,Miluna Todorovića održan je sastanak u cilju najboljeg rešenja za fabriku i radnike.

Izneli smo državnom sekretaru ključne probleme. Osnovni problem je 10 godina neuplaćenih doprinosa za PIO. Pored toga problem su sada i plate. Poslujemo samo preko posrednika. Međutim, ako su sve finansije išle preko njih pitanje je zašto nisu uplatili doprinose”, rekao je Dušan Đelić, predsednik Industrijskog sindikata ove fabrike za RINU.

U ovakvom stanju nema zainteresovanih kupaca za FRA, a u utorak se očekuje još jedan sastanak na kojem će biti prisutni predstavnici radnika, sindikata, menadzment fabrike i gradonačelnik Todorović.

“Mislim da se bliži rasplet jer smo došli do ivice. Nudi nam se kontrolisani stečaj, a to znači da bi fizičko lice koje bi mi radnici izabrali organizovao proizvodnju, odredio optimalan broj radnika, i nastavilo bi se sa radom.Očekujem da fabrika preživi ali u jednom optimalnom formatu, sa novim kvalitetnim menadzmentom. Surova realnost. A to je nova organizacija sa oko 250 proizvodnih radnika”, kaže Đelić.

Fabrika reznog alata osnovana je 1953. godine i bila je nadaleko poznata po svojim kvalitetnim proizvodima. Većinski vlasnik FRA je država sa udelom od 57,65 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here