Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Hoće li se u Srbiji i dalje plaćati PDV na humanost? - Moguće osnivanje fonda za povraćaj poreza na donacije

post-title


U Srbiji i dalje nema poreskih olakšica za naše donatore i one koji daju humanitarnu pomoć, te za svako dobročinstvo, fondacije su dužne da plate i PDV. Međutim, za sve one dobrog srca uskoro bi moglo da se nađe rešenje i to u vidu Kompenzacionog fonda, iz kojeg bi svim filantropima bio omogućen povraćaj PDV-a. Tako bi iznos novca namenjen za PDV, a koji često nije nimalo mali, dobročinitelji mogli da usmere u novu donaciju.
Veran Matić izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma i predsednik Saveta za društveno odgovorno poslovanje Privredne komore Srbije je za eKapiju, na događaju održanom u četvrtak (20. februara) na temu filantropije i poreskih olakšica, rekao da je napravljen model kojim će biti moguć povraćaj PDV-a na donacije. Zasad, reč je o predlogu koji je dobio podršku Saveta za filantropiju, te je potrebno precizirati još detalja. - Reč je o kombinaciji danskog i irskog modela kompenzacionog fonda, po kojem bi država u budžetu izdvojila određeni deo novca, koji bi služio za povraćaj PDV-a na kraju godine. Ove izmene trebalo bi da budu sprovedene kroz rebalans bužeta i Zakon o budžetu, što se može očekivati u drugoj polovini godine, a primena od 2021. godine - kaže za eKapiju Matić. Kako bi dobile povraćaj poreza, korporativne fondacije, kao i druge fondacije i udruženja, moraće dokumentovano da prikažu šta su uradile, a povraćaj će kontrolisati i odobravati odgovarajući "Komitet za fond" u Ministarstvu finansija, napominje Matić. - Biće potrebno da prikažu da su odgovorne fondacije, da prilože račune i uverenje da je donacija učinjena u opštu korist, a onda će grupa, odnosno Komitet za Kompenzacioni fond, koji će po osnivanju fonda biti formiran, odobravati povraćaj PDV-a – objašnjava Matić. Da su ove izmene nužne, Matić je podsetio na situaciju kada je NURDOR prikupio određena sredstva za izgradnju Dečje hemato-onkološke bolnice u Nišu, te da je pored doniranog iznosa, NURDOR morao da obezbedi i novac za porez i pored toga što ova donacija ostaje državi. - Kako bi se ovo rešilo, Ministarstvo zdravlja je tada u visini PDV-a raspisalo javni poziv i nabavilo određeni materijal za drugu fazu izgradnje klinike i za određenu medicinsku opremu. Međutim, ovo je izuzetak, i zbog toga je neophodno uvesti regularno za sve one koji učestvuju u procesu davanja, da računaju na to da neće morati dodatno da se obavezuju za svoje dobročinstvo - kaže Matić.
Veći neoporezivi deo za studentske stipendije
Milica Mišković, programska menadžerka Foruma za odgovorno poslovanje i rukovodilac ekspertske grupe Koalicije za dobročinstvo za unapređenje zakonodavnog okvira za davanja, predstavila je nove poreske olakšice za donatore, tj. pravna lica, koja dodeljuju stipendije i kredite za učenike i studente.
Naime, izmenom Zakona o porezu na dohodak građana (član 9), koja je stupila na snagu 1. januara ove godine, omogućeno je povećanje neoporezivog iznosa stipendija i kredita za učenike i studente na 30.000 dinara na mesečnom nivou.
- Pre donošenja ovih izmena, neoporezivi deo iznosio je oko 11.000 dinara. Sa ovim povećanjem, Ministarstvo prosvete moći će da dodeli još 183 stipendije na ime iznosa kojim je plaćalo porez - istakla je Mišković.
Inače, u 2018. godini šest kompanija dodelilo je ukupno 134 stipendije u vrednosti od 37,9 miliona dinara, a za poreze na ove stipendije, kompanije su morale da izdvoje čak 10, 5 miliona dinara.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar