Mere prevencije za sprečavanje pojave korona virusa na području Srbije podignute su na najviši  mogući nivo i  sve nadležne službe su spremne i opremljene da reaguju u slučaju pojave obolelih, izjavio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravlje u Čačku dr Aksentije Tošić. Na području Moravičkog okruga nema zaraženih, naveo je Tošić i istakao da se vrši kontrola putnika i na aerodormu „Morava“, kao i radnika iz Kine na gradilištu Koridora 11 kod Čačka.

Sve zdravstvene službe i na području Moravičkog okruga   su već u januaru od strane resornog ministarstva dobile detaljna uputstva o postupanju u slučaju pojave korona virusa, rečeno je na konferenciji za novinare u sedištu lokalne samouprave.

“Ja vas uveravam da je Ministarstvo zdravlja na čelu sa svim zdravstvenim ustanovama počev od primarnih, preventivnih, to su Zavodi za javno zdravlje, instituti, Domovi zdravlja, preko bolnica i sve druge organizacije vezane za zdravstvo, preduzeli  sve mere da se spreči pojava i nastanak bolesti, da ne kažem epidemije,  na našoj teritoriji”, uverava v.d. direktor Zavoda za javno zdravlje u Čačku Dr Akcsentije Tošić.

Ukoliko osoba sumnja da ima simptome slične koronavirusu, savetuje se da se putem telefona javi Epidemiološkoj  službi smeštenoj u sobi 28 Doma zdravlja ili izabranom lekaru.  Pacijent se smešta u izolacionu sobu gde se radi pregled od dvadesetak minuta, a potom ga Hitna pomoć prevozi u sobu za izolaciju na infektivnom odeljnju bolnice u Čačku  gde se nastavlja pregled.

“Ukoliko se javi izabranom lekaru, ta osoba će u roku od minut biti prevezena u izolacionu sobu. U toj sobi se radi pregled od 20-tak minuta u prisustvu epidemiologa, a spremna je i Hitna pomoć koja potom pacijenta prevozi u sobu za izolaciju na infektivno odeljenje Opšte bolnice u Čačku. Infektolog preuzima pacijenta i na osnovu njegovih kliničkih simptoma ceni situaciju, da li je takav pacijent za lečenje ovde  ili nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi”, naveo je Tošić.

Članica  Gradskog veća resorno zadužena za zdravstvo i zdravstvenu zaštitu dr Slavica Dragutinovi, izjavila je da se pre šest dana, tokom dežurstva u čačanskoj Bolnici, javila devojka koja je prethodno boravila u Kini.

“Bila je bez simptoma i pitala sam je kakva je bila procedura tokom dolaska, jer je boravila u područje gde je koronavirus bio registrovan. Rekla je da je na svakom aerodromu bila kontrola, a kada su prešli našu kontrolu, otišla je u zdravstvenu ustanovu u Beogradu gde je urađeno sve prema proceduri”, rekla je Dragutinović.

Rečeno je da su simptomi koronavirusa gotovo identični onima koji izazivaju obične virusne prehlade, a to su  visoka temepratura i do 40 stepeni, gorznica, glavobolja, gubitak apetitia i bol u mišićama i zglobovima.

“Osoba koja ima te simptome je morala pre toga da bude u nekom kontaktu sa drugom osobom koja je došla iz područja gde su registrovani oboleli, dakle nikako kod nekog ko nije imao kontakt sa tim osobama, ne očekuje se da to bude korona 19”, istakla je Dr Dragutinović.

Navedeno je da su svi radnici iz Kine angažovani  na gradilištima na području Čačka bili pod nadzorom i da do sada nije bilo problema. Istaknuto je  da su obezbeđene jednokratne maske, skafanderi, sve neophodno kako bi zdravstveni radnici bili izolovani od moguće zaraženog pacijenta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here