Fabrika reznog alata (FRA) u Čačku će u narednom periodu morati da uđe u kontrolisani stečaj kako bi opstala, što znači smanjenje broja radnika i drugačiju organizaciju proizvodnje, rekao je agenciji Beta predsednik Industrijskog sindikata fabrike Dušan Đelić.

On je dodao da će od 503 zaposlena, oko 300 radnika ostati radno angažovano, dok će ostali biti zbrinuti kroz socijalni program.

Prema Đelićevim rečima, svim radnicima će biti uplaćeni socijalni i penzioni doprinosi za poslenjih deset godina, koliko im fabrika duguje.

On je dodao da je postignut jedinstven dogovor o sprovođenju kontrolisanog stečaja u fabrici na sastanicima koji su održani u Ministarstvu privrede i sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, kome su prisustvovali predstavnici rukovodstva fabrike, dva reprezentativna sindikata i predstavnici radnika koji nisu sindikalno organizovani.

Prema podacima sindikata, radnicima se u različitim fabričkim pogonima duguje od pet do 12 plata, kao i naknade za regres, topli obrok, prevoz, jubilarne nagrade.

Za 112 radnika se duguje 12 plata, za 68 zaposlenih duguje se osam, a za 28 radnika se duguje pet plata.

Penzioni doprinosi radnicima nisu uplaćivani poslednjih 10 godina, zbog čega su oni odlazili u penzije sa 14.000 i 15.000 dinara, dok je najveća penzija iznosila 26.000 dinara.

Računi fabrike su 10 godina u blokadi, a ona je poslovala preko posredničkih firmi.

Sa druge strane, fabrici koja se bavi proizvodnjom alata za vojnu industriju, vojne fabrike duguju za isporučenu robu.

Prema podacima sindikata, najveći dužnici su im vojne fabrike “Zastava” i “Krušik” koje im duguju 38 miliona dinara.

FRA u Čačku je osnovana 1953. godine, poslednjih nekoliko godina se nalazila u fazi restruktuiranja, a većinski vlasnik je bila država.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here