Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Postignut dogovor o amandmanima na Zakon o nestalim bebama

post-title


Postignut je dogovor o tri amandmana na Zakon o nestalim bebama - saopšteno je iz kabineta predsednice Vlade. Amandmani su usaglašeni sa udruženjima roditelja i predstavnicima organizacija civilnog sektora. Izmene će biti unete u zakon o kojem će poslanici glasati sutra.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se po podne sa predstavnicima udruženja roditelja nestalih beba. U saopštenju se navodi da je premijerka inicirala sastanak kako bi i lično čula njihove primedbe i bojazni u vezi sa Predlogom zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, koji je u skupštinskoj proceduri. Sastanku su prisustvovali predstavnici Beogradske grupe roditelja nestalih beba, predstavnici Inicijative A11, Fondacije za otvoreno društvo, kao i narodna poslanica Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije. Sastanku su takođe prisustvovali i predstavnici Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih državnih organa.

Usaglašena tri amandmana

Na sastanku su usaglašena tri amandmana na predloženi zakon, koji će odmah biti upućeni Narodnoj skupštini Republike Srbije, a kojima se rešavaju neka od spornih pitanja na koja su udruženja roditelja ukazivala. Predloženim amandmanima predviđa se formiranje Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji čime se otvara jasan prostor za pokretanje istraga, dalje sprovođenje istraga i sve neophodne istražne radnje. Posebno je važno što će Komisiju činiti predstavnici državnih organa, ali i predstavnici registrovanih udruženja roditelja koja se bave pitanjima nestale novorođene dece, a koji će u ovoj komisiji imati većinu.

Pomak u saradnji sa državnim organima

Roditelji iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba smatraju da je danas napravljen veliki iskorak i iskrena osnova za budući zajednički rad Vlade i roditelja. Oni su istakli da su svesni da je reč o izuzetno teškom i kompleksnom problemu, ali da je jako važno što je na današnjem sastanku, posle dugo vremena, napravljen ozbiljan pomak u daljoj saradnji sa državnim organima. Predsednica Vlade Ana Brnabić izrazila je žaljenje što do ovakvog sastanka nije došlo ranije i istakla da su i Vlada i ona lično opredeljeni za nastavak dijaloga i saradnje sa udruženjima i roditeljima. Upravo zato, premijerka je rekla da će se već sledeće sedmice sastati sa svim predstavnicima udruženja roditelja, kako bi detaljnije razgovarali o zakonskim rešenjima, problemima sa kojima se suočavaju i o budućoj saradnji.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar