Uz sprečavanje iseljavanja stanovništva, drugi važan posao na kojem država godinama radi jeste podsticanje rađanja. Već četvrtu godinu dodeljuju se bespovratna sredstva lokalnim samoupravama za takve projekte. Ove godine 88 opština i gradova dobilo je 650 miliona dinara.

Veći natalitet, podrška roditeljima, ostanak mladih u njihovim sredinama, pitanje starijih… prioriteti su svih lokalnih samouprava. One koje su prethodnih godina dobijale novac već imaju rezultate.

“Dodeljujemo kuće za mlade bračne parove sa više dece. Posebno smo ponosni što su se i naši obrazovani sugrađani vratili, kao studenti generacije iz Novog Sada i Beograda u Sombor. Tokom prošle godine osnovali smo Agrobiznis centar, infrastrukturno opremili određen prostor namenjen podršci upravo mladim bračnim parovima”, istakla je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović izjavio je da su u tom gradu ponosni što subvencionišu i predškolske ustanove u privatnom vlasništvu.

“I s ponosom kažem da oko 4.000 mališana, svi su u obuhvatu predškolskih ustanova, dve državne i dve privatne”, naveo je Todorović.

Demografi kažu da za populacione mere treba i vremena i strpljenja. Ministarka podseća da je prošle godine rođeno više beba nego 2018, a već u januaru na svet je došlo 240 beba više nego u istom periodu lane.

“Mi smo ocenili da je najbolje da tamo gde postoji život, gde se bebe rađaju, a to su opštine i gradovi po Srbiji da tamo donosioci odluka naprave svoje prioritete, da ih utroše strogo namenski, jer naravno ova sredstava se ne mogu ni za šta drugo potrošiti. Ako ih neko ne potroši u budžetskoj godini moraće da ih vrati u budžet”, rekla je ministarka zadužena za populacionu politiku i demografiju Slavica Đukić Dejanović.

Činjenica da nas je sve manje i da smo sve stariji ukazuje da se za mere populacione politike mora davati više para.

Petogodišnjim investicionim planom, podseća ministarka, prioriteti su i da se obezbede stanovi za mlade bračne parove, posao za mlade, finansijska pomoć porodicama s decom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here