Muškarac (43) iz Subotice prvi je pacijent u Srbiji kod koga je dokazano prisustvo koronavirusa, potvrdio je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

Reč je o muškarcu (43) iz Subotice, koji je prvi pacijent u Srbiji kod koga je dokazano prisustvo koronavirusa, koji je boravio u Budimpešti, objasnio je Lončar.

“Desilo se ono što se i očekivalo, imamo prvi pozitivan slučaj koronavirusa u Srbiji. Najbitnije je da se on dobro oseća. Nema tegobe. Radi se o čoveku koji je u više navrata boravio u Budimpešti. Tamo mu živi sestra, koja je imala tegobe slične koronavirusu i imala je i virusnu upalu pluća. Onda je i on osetio tegobe i bio je krajnje odgovoran, samoizolovao se, poslao decu na selo, ostao sam sa suprugom koja mu je samo donosila hranu”, objasnio je Lončar na vanrednoj konferenciji za medije.

“Odmah se posumnjalo na koronavirus, a rezultati testa stigli su jutros. Oboleli je već u izolaciji”, dodao je Lončar i istakao da su naše nadležne službe već stupile u dalji rad, odnosno u toku je analiza svih osoba koje su bile u kontaktu s njim i njegovom porodicom.

“Još jednom ponavljam, nema mesta panici, rekao sam da je bilo pitanje sata kada će se desiti ovo što se desilo. Nerealno je da postoji neka zemlja gde nema koronavirusa. Pitanje je samo je li on registrovan ili ne, to je globalni problem i tako se i tretira”, rekao je Lončar i naglasio da su sve službe u Srbiji u potpunosti spremne za borbu protiv koronavirusa.

Odgovarajući na pitanja novinara, Lončar je rekao da postoji tačno razrađen plan kako će Srbija reagovati i kod drugog, treće, četvrtog, petog… slučaja. Nema mesta panici i jedini način da se ovo prebrodi, kao ozbiljna država, je da se veruje institucijama Srbije i zvaničnim informacijama, kazao je ministar.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here