Za troškove izborne kampanje za Narodnu skupštinu stranke i koalicije dobiće iz republičkog budžeta 792,5 miliona dinara.

Na njihove račune pre glasanja biće podeljeno 20 odsto ovog iznosa, odnosno 158,5 miliona dinara na razne časti, dok će preostalih 80 procenata – 637 miliona dinara – biti podeljeno na osnovu dobijenih mandata.

Uslov za dobijanje novca pre izbornog dana jeste da partije polože depozit u iznosu koji im sleduje.

Ukoliko osvoje više od jedan odsto glasova, odnosno kada je reč o manjinskim strankama 0,2 odsto glasova, neće morati da novac vraćaju, a u suprotnom će država to naplatiti iz jemstva.

Tačan iznos koliko će koji učesnik na izborima dobijati biće poznat kada se svi izjasne hoće li koristiti novac iz budžeta.

Prema okvirnoj proceni “Transparentnosti Srbije”, ukoliko broj lista bude 20, koliko ih je bilo 2016, pet dana pred izbore svakoj od njih će biti uplaćeno po 7,9 miliona dinara.

– Pored toga, oni koji pređu cenzus dobiće oko 2,5 miliona dinara po poslaničkom mandatu. U slučaju da jedna lista osvoji polovinu mesta u Skupštini, po tom osnovu će steći pravo na čak 316 miliona dinara – kažu u “Transparentnosti”.

Iz te organizacije navode i da je mnogo manje novca predviđeno za kampanju na lokalu, tako da bi svaka lista u gradu srednje veličine mogla da računa na budžetsku podršku od 20.000 dinara, a oni koji pređu cenzus na dodatnih 30.000 dinara po odborničkom mestu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here