Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Samo Srbija u čitavoj JI Evropi ima fabriku za proizvodnju varikine, koja suzbija virus korona - Proizvođači maski radiće u tri smene

post-title


Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je Srbija jedina zemlja u jugoistočnoj Evropi koja ima fabriku u kojoj se proizvodi natrijum hipohlorit i oprema za pravljenje ove hemikalije koja je u svetu preporučena za suzbijanje korona virusa.
- Ispostavilo se kao dobro da mi u Srbiji imamo jednu kompaniju, fabriku Sigma, koja pravi opremu za proizvodnju natrijum hipohlorita koji je preporučen za suzbijanje bolesti korona virusa - rekao je Čadež za RTS.
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima kompanija koje se bave proizvodnjom hirurških maski i sredstava za dezinfekciju, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima. Predstavnici tih kompanija istakli su da će organizovati rad u tri smene, preneo je RTS. [caption id="attachment_96612" align="alignnone" width="630"] Foto: Shutterstock[/caption]
Na sastanku se razgovaralo o tome kako država može da pomogne tim kompanijama da povećaju proizvodne kapacitete.Predstavnici većine kompanija istakli su da će organizovati rad u tri smene, kako bi odgovorili na povećane potrebe za sredstvima za dezinfekciju na domaćem tržištu. Sastanku je prisustvovao i predsednik PSK Marko Čadež. U slučajevima gde postoji problem nabavke sirovina za poroizvodnju, dogovoreno je da PKS pomogne u traženju sirovina, s obzirom na to da se pojavljuju poteškoće u snabdevanju na svetskom tržišu, navodi se u saopštenju.
Nema potrebe za zalihama
Kada je reč o snabdevenosti tržišta osnovnim životnim namirnicama, Čadež je kazao da je ono dobro i da robe ima dovoljno u svim velikim trgovinskim lancima:
- Mogu da pokriju i odgovore na bilo kakve zahteve tržišta i nema nikakvog razloga praviti svoje lične zalihe, trošiti dodatni novac, zato što zaista jesu dobro snabdeveni. Očekujemo odgovornost i kupaca i potrošača da kupuju onoliko koliko im je potrebno - istakao je Čadež.
Srbija, kaže, najviše uvozi voće i povrće iz Turske, Makedonije i Grčke, a trenutno je saobraćaj na graničnim prelazima dodatno usporen zbog pojačane kontrole vozača, ali problema sa uvozom nema.
Privredna komora Srbije će, navodi, pokrenuti poseban servis, portal za preduzeća putem kojeg će svi privrednici moći da dobiju potrebne informacije koje se tiču poslovanja, a povodom aktuelne situacije sa korona virusom u svetu i kod nas.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar