Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Vučić: Zdravstvenim radnicima od aprila povećanje plate od 10%

post-title


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je povećanje plata za sve zdravstvene radnike od deset odsto od aprila meseca. Prethodno povećanje plata zdravstveni radnici imali su u januaru.

On je izjavio da povećanje dolazi u skladu sa pritiskom sa kojim se zdravstveni radnici suočavaju. Vučić je istakao i da situacija u Srbiji nije jednostavna.

"Srbija se nalazi u složenoj situaciji, kao i ceo svet, prvi put posle mnogo decenija. Imamo istovremeni uticaj teške zaraze koja je pogodila ceo svet uključujući našu zemlju."

Vučić je kazao da ozbiljnost situacije pokazuje činjenica da prvi put imamo zabranu za letove iz Evrope ka SAD.

Predsednik je istakao da je ono što najviše brine građane zdravlje.

"Spremnije smo dočekali ove izazove nego veliki broj razvijenih zemalja. Međutim, suočavamo se sa velikom krizom, zato nam neće biti lakše u danima koji dolaze. Imaćemo nesumnjivo ljude koje smo izgubili i izgubićemo u sezonskom gripu. Sve to moramo da prebrodimo", rekao je on.

Prema njegovim rečima, biće formirana dva krizna štaba, od kojih će se jedan biti zdravstveni, a drugi će se baviti otklanjanjem posledica po ekonomiju.

"Na čelu prvog štaba će biti premijerka Ana Brnabić, a članovi će biti ministar Lončar i drugi lekari. Na čelu drugog štaba biću ja, a članovi ministar Siniša Mali i direktor PKS Marko Čadež", rekao je Vučić.

On je obećao i isplatu jednokratne pomoći penzionerima od najmanje 4.000 dinara, koja će biti isplaćena u periodu između 1. i 4. aprila. Vučić je kazao da Srbija raspolaže sa 1.008 respiratora, što je tri puta više nego 2009. godine.

KORONAVIRUS INFORMATOR: Sve što treba znati

Mnogo je nepoznanica oko koronavirusa, ali je još više poluinformacija koje kruže internetom. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja pripremilo i odgovore na najvažnija pitanja o bolesti uzrokovanoj novim koronavirusom COVID-19.

KOJI SU SIMPTOMI?

Koji su simptomi infekcije koronavirusom i kako ih prepoznati, kao i šta raditi sa kontaktima osobe kod koje je postavljena sumnja na infekciju koronavirusom?

IMATE NEKE OD SIMPTOMA INFEKCIJE? NE IDITE SAMI KOD LEKARA!

Ministarstvo zdravlja savetuje sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija da ne idu u dom zdravlja ili bolnicu, već da se odmah obrate dežurnom epidemiologu na KONTAKT-TELEFONE.

ŠTA AKO…

Ministarstvo zdravlja objavilo je i set saveta i preporuka za kućnu izolaciju za sve one koji su možda bili izloženi koronavirusu, kao i za članove njihovih porodica. Evo kako se treba ponašati u tim slučajevima.

A KAKO DA SE ZAŠTITITE?

Pitate se kako da se zaštitite od infekcije koronavirusom? Bapski lekovi neće pomoći, ali osnovna higijena može da bude od velike koristi. Pročitajte šta još treba da radite i kako da se ponašate da smanjite rizik po sebe i druge.

B92



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar