Država će u narednih mesec dana sprečiti izvoz osnovnih životnih namirnica, a obustaviće se i izvoz dezinfekcionih sredstava, kazao je danas na konferenciji za medije predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Građani ne treba da brinu za osnovne životne namirnice. Planiramo da sa ovim završimo za dva meseca. Imamo dovoljno pšenice i brašna, nema problema ni sa uljem, šećerom. Sprečićemo izvoz osnovnih životnih namirnica za najmanje 30 dana – kazao je Vučić na konferenciji za medije.

Predsednik je dodao i da proizvođači dezinfekcionih sredstava i toalet papira svoje prozivode neće moći da izvoze na strana tržišta.

Nedostatak likvidnih sredstava, kada do toga bude došlo, država će nadomestiti kreditima iz Fonda za razvoj sa kamatom od 1% najavio je Vučić.

– Imamo 13,5 mlrd EUR devizne rezerve, pet milijardi više nego pre nekoliko godina. Imamo 30,5 tona zlata, 9 tona u Bernu u Švajcarskoj da bismo svakog trenutka to mogli da naplatimo. Naša monetarna i fiskalna stabilnost su neupitni – istakao je predsednik.

Kada su u pitanju firme i pojedinci koji budu pogođeni koronavirusom, Vučić je kazao da “koliko god budemo mogli da pomognemo, pomoći ćemo”.

– Deo onima koji su direktno pogođeni država će pomoći oko isplate plata. Narodna banka neće štampati dodatan novac – kazao je Vučić.

Kada je u pitanju broj respiratora, predsednik je kazao da je jutros nabavio još 50, a da nabavka nigde nije oglašena i istakao da je ukupan broj respiratora od danas državana tajna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here