Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Danas je Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

post-title


Danas je Međunaridni dan osoba sa Daunovim sindromom, koji je decembra 2011. godine


Generalna skupština UN je odredila da 21. mart bude svetski dan obeležavanja osoba sa Daunovim sindromom, simbolično zbog dodatnog 21. hromozoma.

Daunov sindrom je posledica postojanja jednog hromozoma više u ćelijama deteta. Umesto 2 hromozoma koja čine 21. par, ova deca u svojim ćelijama imaju 3 hromozoma (od kojih 2 čine 21. par a jedan je višak), pa se zato Daunov sindrom naziva još i Trizomija 21.

Naziv Daun potiče od imena engleskog lekara Langdona Dauna, koji je 1866. godine prvi opisao sindrom na svom detetu, a tek 1959. je ustanovljeno da je uzrok ovog sindroma trizomija.

U 95-97 odsto slučajeva Daunov sindrom nije nasledna bolest i javlja se u svim rasama i ekonomskim grupacijama. U proseku se jedno od 1.000 ili jedno od 1.100 dece rađa sa ovim sindromom širom sveta.

Stepen teškoća sa kojima se susreću osobe sa ovim sindromom varira, ali u svakom slučaju podrazumeva intelektualne poteškoće ( prosečan IQ je između 25 i 80), otežano učenje, kašnjenje u razvoju, moguće zdravstvene probleme kao i karakterističan fizički izgled.

Godine 1929. dužina života osoba sa Daunovim sindromom iznosila je 9 godina, danas zahvaljujući blagovremenoj dijagnostici i lečenju prirodnih anomalija njihov životni vek je produžen na 50 godina i duže.

Simbol da se pruže podrška i ljubav osobama sa Daunovim sindromom su dugačke šarene čarape, one su uzete za simbol, jer su sličnog oblika kao hromozomi, kao i zbog toga što ih osobe s ovim sindromom ne mogu upariti.

GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar