Pretraga vesti24. mart je posvećen heroini Milki Đurašić - medicinskoj sestri iz Čačka

post-title


Ona je kao dvadesetdvogodišnja medicinska sestra bila žrtva velikih boginja u Čačku daleke 1972.

Ona je kao dvadesetdvogodišnja medicinska sestra bila žrtva velikih boginja u Čačku daleke 1972. 24.mart je posvećen heronini Milki Đurašić, koja je svojim nesebičnim žrtvovanjem dala veliki dopirnos čačanskom zdravstvu. Ona je kao dvadestdvogodišnja medicinska sestra bila prva i jedina žrtva velikih boginja u Čačku. 8.marta 1972. godine u čačansku bolnicu, na kožno-venerično odeljenje je primljen pacijent iz Novog Pazara, koji je bio zaražen virusom variole vere, a koji je ubrzo prebačen u Beograd.
Foto: Reflektor
Milka i jos nekoliko njenih koleginoca su se dobrovoljno prijavile da zbrinjavaju i brinu o obolelima, iako su znale da izlažu svoj život opasnosti. Od šest zaraženih zdravstvenih radnika, preminule su dve medicinske sestre, a obe su brinule o istom pacijentu. U Čačku je to bila Milka Đurašic, a na Prvoj hirurškoj Dušica Spasić. Od velikih boginja je tokom epidemije umrlo 40 osoba.
Foto: Reflektor
U Čačku je obolelo 12, a preminula je medicinska sestra 24.marta 1972.godine. Milka je jedina žrtva velikih boginja u Čačku, kao i najbolji primer požrtvovanosti, profesionalnosti i nesebičnog bavljenja poslom medicinske sestre.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar